Svih šest engleskih klubova - Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham - povukli su se večeras službeno iz svih planova za pokretanje europske superlige.


Ovime je propao pokušaj izdvajanja nekolicine najbogatijih klubova iz europske nogometne obitelji i pokretanja zatvorenog natjecanja koje je trebalo poslužiti za bogaćenje njihovih vlasnika.

Kako prenose engleski mediji, neki od vlasnika klubova će vjerojatno staviti svoje udjele u klubovima na prodaju, prije svih američki vlasnici Manchester Uniteda i Liverpoola.

"Kao rezultat slušanja vas i šire nogometne zajednice u proteklih par dana, povlačimo se iz predložene superlige. Napravili smo pogrešku i ispričavamo se zbog toga." poručili su svojim navijačima iz Arsenala.

"Žao nam je zbog nervoze i nemira koje je izazvao prijedlog o osnivanju europske superlige. Osjetili smo da je važno da naš klub sudjeluje u razvoju moguće nove strukture koja je trebala osigurati bolju financijsku stabilnost pružajući značajnu potporu široj nogometnoj piramidi. Vjerujem oda nikad ne trebamo stajati po strani i da sport treba konstatno unaprijeđivati natjecanja i način vladanja kako bi se igra koju svi volimo nastavila razvijati i uzbuđivati navijače širom svijeta. Želimo se zahvaliti svim navijačima koji su nam predočili svoje cijenjeno mišljenje." poruka je predsjednika Tottenhama Daniela Levya.

"Slušali smo pažljivo reakcije naših navijača, vlade Ujedinjenog Kraljevstva i drugih ključnih čimbenika. I dalje smo opredijeljeni za suradnju s drugima širom nogometne zajednice kako bismo pronašli održivo rješenje za dugoročne izazove s kojima se nogomet suočava." poručili su iz Manchester Uniteda.

"Nogometni klub Liverpool može potvrditi da je naše sudjelovanje u pokretanju predložene europske superlige završeno. U proteklim danima klub je primio predstavnike različitih ključnih čimbenika, i internih i eksternih, i želimo se svima zahvaliti na vrijednom doprinosu." stoji u priopćenju Liverpoola.

Iz Manchester Citya su samo kratko poručili kako su pokrenuli procedure za istupanje iz predloženog natjecanja.

Tijekom noći je stiglo priopćenje i iz Chelsea, u kojem stoji: "Kao što je javljeno ranije večeras, nogometni klub Chelsea može potvrditi da je započeo pravne procedure za povlačenje iz grupe koja razvija planove za europsku superligu. Nakon što smo se priključili toj grupi krajem prošlog tjedna, sada smo imali vremena da u potpunosti razmotrimo temu i odlučili smo kako naše daljnje sudjelovanje u tim planovima ne bi bilo u najboljem interesu kluba, naših navijača ili šire nogometne zajednice."

Za sada su u projektu ostala po tri španjolska i talijanska kluba, ali očekuje se kako će i oni uskoro objaviti kako je cijela stvar propala u manje od dva dana nakon pokretanja.