UEFA je odlučna u namjeri da na dvije godine zabrani sudjelovanje u svojim natjecanjima za preostala četiri kluba koja se još uvijek nisu distancirala od projekta europske superlige - Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan, ukoliko i oni to uskoro formalno ne naprave.


Osam od dvanaest klubova uključenih u propali projekt distancirali su se od njega i većinom ispričali svojim navijačima, ali preostala četiri to još uvijek nisu napravili i vjeruju kako projekt još uvijek može biti oživljen.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je u početku zaprijetio sankcijama za svih dvanaest klubova, ali je kasnije napravio razliku između osam klubova koji su se u međuvremenu provukli iz projekta i preostala četiri.

U samom začetku se razmišljalo i o trajnoj zabrani sudjelovanja u europskim natjecanjima odmetnutim klubovima, ali to nikada nije bila ozbiljna opcija, jer je maksimalna kazna prema UEFA-inim propisima dvije godine.

Kazna očekuje i osam klubova koji su se povukli, ali Čeferin je najavio kako će svaki klub biti individualno tretiran u skladu s onim kako su se ponašali. Vjeruje se kako se sedam klubova već dogovorilo s UEFA-om oko svojih kazni, a uskoro bi to trebao napraviti i Inter, no za sada nema službene potvrde.

UEFA namjerava kazniti klubove zbog kršenja Članka 51 svog statuta, u kojem stoji: "Nikakve kombinacije ili savezi između klubova koji su direktno ili indirektno članovi UEFA-e s različitim članovima UEFA-e ne smiju se formirati bez dozvole UEFA-e."

Međutim, iz četiri spomenuta kluba vjeruju kako je takva zabrana nemoguća. Prije svega, oni smatraju kako je njihov plan formiranja superlige bio jednostavno poziv UEFA-i za dozvolu i priznavanje natjecanja, a ne službeni izlazak iz organizacije. Tu je i presuda madridskog suda, koja UEFA-i zabranjuje kažnjavanje klubova zbog njihove želje za formiranjem superlige. Iako je nadležnost madridskog suda nad ovim pitanjem više nego upitna, vjeruje se kako se ni UEFA ne želi upuštati u pravnu bitku koja bi mogla potrajati i pokazati se kompliciranom.

Predsjednik UEFA-e Čeferin ne želi da stvari odu toliko daleko da se klubovi na dvije godine izbacuju iz natjecanja, a još manje da cijela stvar završi na sudu - njegova je jedina želja da se i preostala četiri kluba jasno i pisanim putem distanciraju od superlige i obvežu da neće nešto slično pokušati u budućnosti, nakon čega bi uslijedile simbolične kazne i za njih kao i za preostalih osam klubova.