EuroNogomet, nogometni magazin

Svjetske nogometne lige koje su ušle u eSports arenu

Sve više klubova odlučilo se pridružiti novom trendu elektroničkog sporta. Dakle, eSports je tu da ostane. Istina je da je njegova popularnost malo porasla među običnim ljudima zbog karantene povezane s koronavirusom, ali stvarnost je da popularnost virtualnih turnira raste već duže vrijeme i sve ukazuje na to da će se to proširenje nastaviti.


Upravo to je razlog zašto su se brojni nogometni klubovi diljem svijeta pridružili eSportskoj sceni, sudjelujući u nogometnim simulacijama poput FIFA-e ili PES-a. Neki su bili vizionari i počeli su sa svojim projektima eSporta prije ostalih. Ostali klubovi jednostavno su čekali ono što su smatrali da je pravi trenutak da okušaju svoju sreću. Predstavljamo vam nogometne lige u svijetu koje trenutno imaju eSports timove i na koje se možete kladiti u neke od najboljih eSports kladionica.


Premier League (Engleska)

U Engleskoj je inicijativa za igranje ePremier lige rođena u travnju prošle godine s idejom izravnog eliminacijskog turnira na kojem će sudjelovati svih 20 momčadi iz stvarnog prvenstva. Odmah je potvrđeno sudjelovanje Liverpoola (Alexander-Arnold), Manchester Cityja (Sterling), Crystal Palacea (Zaha), Aston Ville (McGinn), Sheffield Uniteda (Mousset) i Wolvesa (Diogo Jota). Kao što vidite, igrači iz stvarnog života predstavljali su svoje klubove u ePremier ligi, a ne profesionalni gejmeri.

Međutim, prije ovog virtualnog prvenstva koje se pojavilo usred karantene, jedine momčadi Premier lige koje su bile prisutne u eSportu bili su Manchester City, Liverpool i Manchester United. Prvi je odlučio krenuti u svijet elektroničkog sporta u srpnju 2016. godine s Kezom Brownom, prvim profesionalnim igračem u povijesti kluba.


La Liga (Španjolska)

Valencia je bio prvi klub u Španjolskoj koji se službeno počeo natjecati u eSportu. Zatim je uslijedio ulazak Barcelone koja ima vrlo konkurentnu momčad koja igra u FIFA-i i PES-u. Kasnije su se pridružili i klubovi kao što su Sevilla, Espanyol, Betis, Villarreal i Levante.


Ligue A (Francuska)

Al-Khelaifijevo ulaganje u PSG nije samo dominacija nogometom u stvarnom životu, već i u virtualnom svijetu. EPSG postoji više od dvije godine, a u njegove redove spadaju igrači poput Augusta Rosenmeiera i Lucasa Cuilleriera, svjetskog prvaka u e-sportu u FIFA-i.

Još jedan tim Ligue 1 koji se odlučio upustiti u eSports je Monaco, koji je imao najboljeg igrača PES-a, Walida Rachida Tebanea, svjetskog prvaka u izdanjima 2015., 2016. i 2019. godine, najviše nego bilo koji drugi do danas.


Bundesliga (Njemačka)

Nijemci su također vrlo rano počeli s eSportom. Schalke 04 odlučio je 2016. godine krenuti u elektroničku sportsku avanturu kao jedan od pionira na Starom kontinentu. Zatim se Bayern München pridružio vrhunskoj momčadi kako bi se natjecao na eFootball.Pro, PES turniru na kojem se natječu s drugim snažnim snagama iz Europe.


Serie A (Italija)

Roma je prvak među klubovima u Italiji u elektroničkom sportu. Klub iz glavnog grada zemlje objavio je prije dvije godine da je potpisao plan suradnje s povijesnom eSports organizacijom Fnatic, koja je odgovorna za predstavljanje 'La Lupe' u svakom od FIFA-inih natjecanja u zamjenu za poveći iznos novca.


Süper Lig (Turska)

Turska je jedna od zemalja u Europi koja je pokazala najviše interesa za virtualna natjecanja. Fenerbahçe je jedan od najistaknutijih timova po tom pitanju. Ističu se Beşiktaş, kao i Galatasaray. Potonji su se, međutim, po izlasku na mjesto događaja istaknuli u negativnom kontekstu, doživjevši snažan neuspjeh ispadanjem u drugu ligu na turniru na kojem su sudjelovali.


Primera División (Argentina)

U Argentini imaju prvenstvo u eSportu koje organizira prvenstvo iz stvarnog života. Praktički svi timovi Primere División osporavaju se u njemu i u utakmici FIFA-e, zbog čega klubovi koji imaju ugovor s PES-om ne sudjeluju na ovom virtualnom prvenstvu, kao što je slučaj s Bocom i Riverom.


Primera División (Čile)

U Čileu jača konkurencija u virtualnom načinu rada, što dovodi do prisutnosti Universidad Católica i Universidad de Chile u eSportu.


Liga MX (Meksiko)

Obustava turnira Clausura 2020 (drugi dio regularne sezone) zbog pandemije Covid-19 dovela je do jednog od najzanimljivijih izuma posljednjih godina u meksičkom nogometu: eLiga MX. Međutim, klubovi koji sudjeluju ne rade to s profesionalnim igračima, već s članovima prve momčadi, nešto što se razvilo u sljedećim mjesecima jer je imalo ogromnu pozitivnu reakciju javnosti.


MLS (SAD)

Posljednji se pridružio ovom trendu virtualnih prvenstava, u osnovi slijedeći parametre vrlo slične onima eLiga MX. Suspenzija američke lige prošle godine i sudjelovanje igrača iz stvarnog života poput Chicharita dali su vrlo važan poticaj ovoj inicijativi.


Zaključak

Organizacije u tradicionalnom sportskom svijetu sve su više zainteresirane za eSport zbog povrata ulaganja koja su se već dogodila na elektronskoj sportskoj sceni.

Ne ulazeći u raspravu o mogućoj kvalifikaciji eSporta kao sportske discipline, fenomen elektroničkog sporta ima mnogo sličnosti s tradicionalnim sportom: to je natjecanje između dva entiteta, koje prati velika publika (prije pandemije), suvremena medijska pokrivenost i koja ima osobito veliki marketinški potencijal.

 

 Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN