Sve više klubova odlučilo se pridružiti novom trendu elektroničkog sporta. Dakle, eSports je tu da ostane. Istina je da je njegova popularnost malo porasla među običnim ljudima zbog karantene povezane s koronavirusom, ali stvarnost je da popularnost virtualnih turnira raste već duže vrijeme i sve ukazuje na to da će se to proširenje nastaviti.


Upravo to je razlog zašto su se brojni nogometni klubovi diljem svijeta pridružili eSportskoj sceni, sudjelujući u nogometnim simulacijama poput FIFA-e ili PES-a. Neki su bili vizionari i počeli su sa svojim projektima eSporta prije ostalih. Ostali klubovi jednostavno su čekali ono što su smatrali da je pravi trenutak da okušaju svoju sreću. Predstavljamo vam nogometne lige u svijetu koje trenutno imaju eSports timove i na koje se možete kladiti u neke od najboljih eSports kladionica.


Premier League (Engleska)

U Engleskoj je inicijativa za igranje ePremier lige rođena u travnju prošle godine s idejom izravnog eliminacijskog turnira na kojem će sudjelovati svih 20 momčadi iz stvarnog prvenstva. Odmah je potvrđeno sudjelovanje Liverpoola (Alexander-Arnold), Manchester Cityja (Sterling), Crystal Palacea (Zaha), Aston Ville (McGinn), Sheffield Uniteda (Mousset) i Wolvesa (Diogo Jota). Kao što vidite, igrači iz stvarnog života predstavljali su svoje klubove u ePremier ligi, a ne profesionalni gejmeri.

Međutim, prije ovog virtualnog prvenstva koje se pojavilo usred karantene, jedine momčadi Premier lige koje su bile prisutne u eSportu bili su Manchester City, Liverpool i Manchester United. Prvi je odlučio krenuti u svijet elektroničkog sporta u srpnju 2016. godine s Kezom Brownom, prvim profesionalnim igračem u povijesti kluba.


La Liga (Španjolska)

Valencia je bio prvi klub u Španjolskoj koji se službeno počeo natjecati u eSportu. Zatim je uslijedio ulazak Barcelone koja ima vrlo konkurentnu momčad koja igra u FIFA-i i PES-u. Kasnije su se pridružili i klubovi kao što su Sevilla, Espanyol, Betis, Villarreal i Levante.


Ligue A (Francuska)

Al-Khelaifijevo ulaganje u PSG nije samo dominacija nogometom u stvarnom životu, već i u virtualnom svijetu. EPSG postoji više od dvije godine, a u njegove redove spadaju igrači poput Augusta Rosenmeiera i Lucasa Cuilleriera, svjetskog prvaka u e-sportu u FIFA-i.

Još jedan tim Ligue 1 koji se odlučio upustiti u eSports je Monaco, koji je imao najboljeg igrača PES-a, Walida Rachida Tebanea, svjetskog prvaka u izdanjima 2015., 2016. i 2019. godine, najviše nego bilo koji drugi do danas.


Bundesliga (Njemačka)

Nijemci su također vrlo rano počeli s eSportom. Schalke 04 odlučio je 2016. godine krenuti u elektroničku sportsku avanturu kao jedan od pionira na Starom kontinentu. Zatim se Bayern München pridružio vrhunskoj momčadi kako bi se natjecao na eFootball.Pro, PES turniru na kojem se natječu s drugim snažnim snagama iz Europe.


Serie A (Italija)

Roma je prvak među klubovima u Italiji u elektroničkom sportu. Klub iz glavnog grada zemlje objavio je prije dvije godine da je potpisao plan suradnje s povijesnom eSports organizacijom Fnatic, koja je odgovorna za predstavljanje 'La Lupe' u svakom od FIFA-inih natjecanja u zamjenu za poveći iznos novca.


Süper Lig (Turska)

Turska je jedna od zemalja u Europi koja je pokazala najviše interesa za virtualna natjecanja. Fenerbahçe je jedan od najistaknutijih timova po tom pitanju. Ističu se Beşiktaş, kao i Galatasaray. Potonji su se, međutim, po izlasku na mjesto događaja istaknuli u negativnom kontekstu, doživjevši snažan neuspjeh ispadanjem u drugu ligu na turniru na kojem su sudjelovali.


Primera División (Argentina)

U Argentini imaju prvenstvo u eSportu koje organizira prvenstvo iz stvarnog života. Praktički svi timovi Primere División osporavaju se u njemu i u utakmici FIFA-e, zbog čega klubovi koji imaju ugovor s PES-om ne sudjeluju na ovom virtualnom prvenstvu, kao što je slučaj s Bocom i Riverom.


Primera División (Čile)

U Čileu jača konkurencija u virtualnom načinu rada, što dovodi do prisutnosti Universidad Católica i Universidad de Chile u eSportu.


Liga MX (Meksiko)

Obustava turnira Clausura 2020 (drugi dio regularne sezone) zbog pandemije Covid-19 dovela je do jednog od najzanimljivijih izuma posljednjih godina u meksičkom nogometu: eLiga MX. Međutim, klubovi koji sudjeluju ne rade to s profesionalnim igračima, već s članovima prve momčadi, nešto što se razvilo u sljedećim mjesecima jer je imalo ogromnu pozitivnu reakciju javnosti.


MLS (SAD)

Posljednji se pridružio ovom trendu virtualnih prvenstava, u osnovi slijedeći parametre vrlo slične onima eLiga MX. Suspenzija američke lige prošle godine i sudjelovanje igrača iz stvarnog života poput Chicharita dali su vrlo važan poticaj ovoj inicijativi.


Zaključak

Organizacije u tradicionalnom sportskom svijetu sve su više zainteresirane za eSport zbog povrata ulaganja koja su se već dogodila na elektronskoj sportskoj sceni.

Ne ulazeći u raspravu o mogućoj kvalifikaciji eSporta kao sportske discipline, fenomen elektroničkog sporta ima mnogo sličnosti s tradicionalnim sportom: to je natjecanje između dva entiteta, koje prati velika publika (prije pandemije), suvremena medijska pokrivenost i koja ima osobito veliki marketinški potencijal.