Nogometni opservatorij CIES je objavio rang listu klubova iz pet najjačih europskih liga po tome koliko su novca potrošili, odnosno zaradili na transferima u proteklih deset godina, a na vrhu liste s najvećim minusom našao se engleski velikan Manchester United.


Manchester United je od 2012. godine do danas potrošio na igrače preko milijardu i pol eura, dok je prodajom igrača zaradio manje od pola milijarde, tako da je u ukupnom minusu od preko milijarde eura. Slijedi njihov gradski rival Manchester Citys još većom potrošnjom, ali i nešto većim prihodima, tako da je njihov ukupni minus nešto manji od milijarde eura.

Na trećem mjestu ove ljestvice našao se Paris Saint-Germain, čiji se minus također približio milijardi eura, a slijedi Barcelona s minusom od 650 milijuna eura, dok top pet zaključuje Arsenal s minusom od 583 milijuna eura.

U top deset klubova po ostvarenom minusu našli su se još Juventus, Milan, Everton, Aston Villa i Chelsea.

Pogleda li se samo novac potrošen na pojačanja na prvom mjestu je Manchester City, a slijede Barcelona, Chelsea, Manchester United i Juventus.

Ako gledamo samo uprihođeni novac od prodaje igrača, na prvom mjestu je Chelsea, a slijede Monaco, Atletico Madrid, Real Madrid i Juventus.

U spomenutom periodu najveću ostvarenu zaradu kad se od prihoda od prodanih igrača oduzmu rashodi za kupljene ostvario je francuski prvak Lille, koji je u plusu od 349 milijuna eura, a slijede Olympique Lyon s 247 milijuna eura, Genoa s 200 milijuna eura, Udinese sa 172 milijuna eura i Atalanta sa zarađenih 162 milijuna eura.