Miroslav Ćiro Blažević

Dan prije svog 88. rođendana u Zagrebu je preminuo Miroslav Ćiro Blažević, legendarni trener koji je kao izbornik s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine osvojio brončanu medalju.


Rođen je u Travniku 1935. godine, a u rodnom gradu je i započeo nogometnu igračku karijeru, tijekom koje je igrao za travničko Bratstvo, zagrebačku Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, Servette i Moutier. Po odlasku iz Travnika u Zagreb bio je i član Dinama, ali za taj klub nije upisao službeni nastup, jer je odmah po dolasku u klub dobio poziv za odsluženje vojnog roka, a nakon dvije provedene godine u vojsci u klubu više nije bilo mjesta za njega. Zanimljivo je i kako se u mladosti bavio i skijaškim trčanjem, pa je jedne godine bio omladinski prvak Jugoslavije u utrci na šest kilometara.

Nakon što je 1963. godine iz Rijeke otišao u Sion, do kraja igračke karijere je ostao u Švicarskoj, a u toj državi je započeo i trenersku karijeru, koja će ostati upamćena po brojnim uspjesima i bezbrojnim dogodovštinama širom bivše države i Europe. Prvi trenerski posao dobio je u švicarskom niželigašu Veveyu, a prvi trofej - švicarski kup - osvojio je sa Sionom 1974. godine. Sion je vodio od 1971. do 1976. godine, da bi preselio u Lausanneu do 1979. godine, a u međuvremenu je odradio i dvije utakmice u ulozi izbornika reprezentacije Švicarske. Od 1979. godine bio je trener Rijeke, a u prosincu 1980. godine preselio je na klupu Dinama, kojemu je 1982. godine donio nezaboravni naslov prvaka nakon 24 godine čekanja. Na klupi ovog kluba bio je u četiri mandata, posljednji put u sezoni 2002./2003.

Na ogromnom popisu klubova koje je vodio u trenerskoj karijeri, našli su se i Grasshopper, PAOK, Priština, Nantes, Osijek, Mura, Varteks, Hajduk, Neuchatel Xamax, Zagreb, Shanghai Shenhua, Mes Kerman, tuzlanska Sloboda i Zadar, u kojem je 2015. godine okončao trenersku karijeru. Kao izbornik, vodio je reprezentaciju Hrvatske od 1994. do 2000. godine, Iran od 2001. do 2002., Bosnu i Hercegovinu od 2008. do 2009., te olimpijsku reprezentaciju Kine od 2010. do 2011. godine.

Kao dva najveća uspjeha iz trenerske karijere ostat će upamćeni spomenuta Dinamova titula iz 1982. godine, ne samo zbog uspjeha na terenu nego i zbog promjene ukupne atmosfere u i oko kluba, te brončana medalja s reprezentacijom Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, na kojem je proglašen i najboljim trenerom. S Dinamom je još dva puta bio prvak države, a s ovom klubom je osvajao i jugoslovenski i hrvatski kup. S obzirom na to da je i s Hajdukom osvojio hrvatski superkup, jedini je trener kojemu je uspjelo osvajatri trofeje s dva najveća hrvatska kluba. Tri je puta dobivao državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar', a 2007. godine dobio je i nagradu za životno djelo.

Miroslav Blažević bio je u braku sa Zdenkom Đorđević od 1961. godine. Ima troje djece, kćeri Barbaru (1962.) i Katarinu (1966.) i sina Miroslava (1971.). Ćiro i Nena, kako zove svoju suprugu Zdenku, imaju zasad petero unučadi. Uz svoju najveću životnu strast nogomet, Ćiro je bio poznat kao strastveni sakupljač skupih i finih stvari – među ostalim bio je kolekcionar satova, umjetničkih slika i valuta svih vrsta, ali i veliki ljubitelj čokolade.