Meksikanci su ako ne potukli Brazilce i na tribinama bar bili ravnopravni. Niti samim domaćinima nije bilo jasno odakle toliki broj „marijača“. U Natalu je na prvoj utakmici protiv Kameruna meksički nogometni savez najavio 15.000 svojih navijača a bilo ih je najmanje dvostruko više od toga.


Protiv domaćina bilo ih je nešto manje ali su bili ako ne glasniji onda bar podjednako glasni. Pitanje je odakle toliko broj Meksikanaca s obzirom na činjenicu kako se u domovini ipak poprilično teško živi i to vrijedi za veliku većinu. Mada imaju Carlosa Slima službeno najbogatijeg čovjeka na svijetu zbilja meksička je posve mračnija. Postavlja se pitanje odakle je došao toliko veliki broj navijača s obzirom na cijene i mogućnost uopće dolaska do ulaznica?

Odgovor je jednostavan a glasi kako većina meksičkih navijača dolazi iz SAD-a. Danas u Sjedinjenim Državama ima 50 milijuna hispanjolaca tj latinoamerikanaca. Od tog broja većina su upravo Meksikanci (njih oko 30 milijuna) koji su dosta napredovali i čine nekakav srednji sloj američkog društva koji ne stoji loše. Dobar dio američke vojske danas su hispanjolci, ali i dobar dio nema nikakva prava bez obzira što i na taj način pridonose svojoj novoj domovini kroz sudjelovanje u raznim ratovima diljem svijeta. Nemogućnost doći do državljanstva je velika prepreka tim ljudima koji se nesebično daju i lako uklapaju u američko društvo, jer nema niti vjerskih niti drugih kulturoloških prepreka posebno ne kako to pokušava filmska industrija u americi predočiti javnosti.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Poznata je stvar kako su Soroš i neka multinacionalne korporacije davale besplatno hranu Meksiku kao pomoć, a zapravo se radilo o hrani u kojoj su stavljani spermicidi koji izazivaju neplodnost za uništavanje njihova širenja.

Bilo kako bilo, američki Meksikanci ne zaboravljaju svoju izvornu domovinu i korijene. Veliki broj njih je dobrostrojeći i mogu si priuštiti putovanje u Brazil na SP. Zeleno-bijela vojska će vjerojatno preplaviti i Arena Pernambuco u Recifeu. U to ne treba sumnjati.

Većina ih dolazi iz američkih država jugozapada Teksasa, Kalifornije, Arizone. To su naraštaji koji su dolazili u valovima iza 1990., koji za raliku od starijih naraštaja nose nogomet kao jednu strast. Stariji nisu navikli navijati za Meksiko jer su dolazili u vremenu kad je nogomet bio slabije razvijen. Novi naraštaji nisu započeli navijati za SAD, ali su ponijeli ljubav za Meksiko.

Navijači meksičke reprezentacije ujedinjeni su u navijačku skupinu Pancho Villa’s Army. Jedna od najbrojnih pripadnika ove skupine dolazi iz Dallasa.

 

Autor: Dalibor Zovko