Veliki broj poznatih nogometaša u posljednjih je nekoliko godina pretrpio ozljedu križnih ligamenata koljena, a engleski fizioterapeut Andy Mitchell je za FFT objasnio zašto se to događa i kako se igrači oporavljaju od tako teške ozljede.

 

Što je križni ligament i što je njegova uloga?

- Križni ligament je smješten duboko unutar koljena. Dug je oko deset centimetara i jedan centimetar širok. Njegova uloga je pružiti stabilnost, ali on djeluje kao veza koljena s mozgom. Pun je senzora, tako da kada koljeno trči, okreće se i uvija, on je taj koji pruža mozgu sve te informacije o brzini kretanja i drži koljeno u stabilnom i ispravnom položaju. Ako ga oštetite, sve te informacije koje on šalje prema mozgu bivaju izgubljene. Tada koljeno postaje nestabilno.


Zašto nogometašu ozlijeđuju križne ligamente?

- Ozljeda križnih ligamentata je vrlo uobičajena u sportovima u kojima ima puno promjena smjera kretanja, poput nogometa. Kad razmislite o kretanjima nogometaša - oni sprintaju, skaču, okreću se i mijenjaju smjer. Ako to usporedite s atletičarima dugoprugašima, na primjer - oni trče pravocrtno, tako da križni ligamenti nemaju ključnu ulogu u njihovim kretnjama i izvedbi kao kod nogometaša. Tereni su tvrđi, što također ne pomaže, a brzina igre se značajno povećala, kao i broj utakmica. Ako uzmete u obzir sve te faktore, zbog toga viđamo više ozljeda križnih ligamenata.


Koliko dugo igrači zbog ozljeda križnih ligamenata budu izvan terena?

- Prosječna pauza iznosi devet mjeseci. Uvijek imate one igrače koji se oporave brže od ostalih. Nekad se igrač vrati i za šest mjeseci, a drugima treba deset ili jedanaest. Nažalost, medicinski dokazi sugeriraju kako igrači koji požuruju svoj povratak imaju veće izglede za obnavljanje ozljede s vremenom.


Kako se oporaviti od takve ozljede?

- Nakon operacije, uobičajeno je da igrač ima razdoblje od tri do pet dana neaktivnosti dok se oporavlja od operacije. Međutim, nakon pet dana počinju vrlo nježne vježbe koljena i masaže. Nakon prvog tjedna, mogu početi s vrlo laganim bicikliranjem ili plivanjem u bazenu.

Nakon šest tjedana, počinje pravi napredak u procesu rehabilitacije. Igrač odlazi u teretanu dva do tri puta na dan i počinje raditi čučnjeve i iskorake. Nakon oko deset tjedana, može se početi s laganim trčanjem. Obično se može početi trčati po travi nakon tri mjeseca. Intenzitet se pojačava vrlo lagano i radi se doista nježno .

Četiri do pet mjeseci nakon ozljede, igrač počinje s promjenama smjera na travi, vrlo nježno, ali trebat će mu šest do sedam mjeseci prije nego što se mogne priključiti u laganu momčadsku igru. U tom razdoblju će raditi osnovne radnje, poput šutanja loptu, a onda će od sedmog i osmog mjeseca moći početi s kompetitivnijom igrom sa suigračima.


Što igrač može napraviti kako bi spriječio ozljedu križnih ligamenata?

- Možete raditi određene vježbe čak i ako nikada niste pretrpjeli ozljedu križnih ligamenata. Čučnjevi i iskoraci pomagaju u jačanju mišića, što znači da će se manje umarati tijekom igre. Ove vježbe vam pomažu da postanete bolji u kontroli i stabilizaciji koljena u suradnji s ligamentima. Druge stvari koje možete raditi je rad na balansiranju, što ojačava mišiće u nestabilnim pozicijama, kakve se mogu pojaviti na terenu.