Što je muškarac bez brkova...hmm...bez dugih gaca? U ovim hladnim (polarnim!) uvjetima koji vladaju na nogometnim travnjacima, Bayernov nizozemski dribler dugim je gacama štitio osjetljive mišice - i razljutio birokrate.

O Nizozemcima kao o modno osviještenom narodu do sada nismo culi puno toga... Modni izlet Arjena Robbena u svijet donjeg rubllja daje naslutiti da sigurno postoji neki razlog da se o njegovim sunarodnjacima ne govori s istom dozom strahopoštovanja kao o (muškim) stilskim ikonama iz Francuske ili Italije.

Tri vrlo uspješne utakmice u Bayernovom crvenom dresu i sivim gacama - to je za sada bilanca pridošlice iz madridskog Reala (odšteta: 25 milijuna eura) u ovom dijelu sezone. I kako stvari stoje, Robben ubuduce na travnjak nece smijeti istrcati u svom originalnom outfitu.

Njemacki nogometni savez (DFB) Nizozemcu sive duge gace želi skinuti! Robbenova garderoba jednostavno nije u skladu s pravilima Saveza. "DFB propisuje da igraci jedne te iste momcadi moraju nastupati u odjeci koja je iste boje", pojašnjava sportski direktor bavarske momcadi Christian Nerlinger.

26-godišnjeg Robbena je iznenadila hladna njemacka zima. U strahu od mogucih ozlijeda (vec godinama on ima problema s muskulaturom), on je odlucio zaštiti svoj "kapital" i ono što mu je najvrjednije (mišice) i odjenuo tople gace. A otkako ih je odjenuo igra kao preporoðen.

Driblinzi, asistencije, golovi - sve kao na pokretnoj traci. Tri utakmice, tri impresivne Bayernove pobjede, bezbrojni trikovi i dva gola nizozemskog mahera. Nakon modnog eksperimenta vec iduci vikend Robben bi mogao nastupiti golih nogu. Alternativno se nagaða da bi on mogao nastupiti u dugim gacama, ali crvene (Bayernove) boje.

U Statutu DFB-a (clanak br. 4.) stoji sljedeca recenica: "Ukoliko igraci nose duge donje gace, onda boja tog odjevnog predmeta mora biti u skladu s bojom gaca." A to do sada kod modnog diletanta iz Nizozemske nije bio slucaj. Zbog toga je DFB pocetkom ovog tjedna upozorio sve prvoligaške suce na važeca pravila odijevanja.

Suci su dobili jasne upute: pojavi li se Robben na travnjaku ponovno u crvenom dresu i sivim gacama, Nizozemac nece smjeti nastupiti za svoju momcad - prije nego što skine sporni odijevni predmet.

Duge sive gace ipak nece završiti u starom rublju ili u sportskom muzeju. U Ligi prvaka (Champions League), Bayern nastupa u bijelim dresovima! A uz njih su sive gace po pravilima nogometnih birokrata - jednoznacno dozvoljene!

(DW-World)