Po izboru ugledne americke TV-postaje CNN, njemacki St. Pauli je "najcool" nogometni klub na Zemlji. Povratnik u Bundesligu iz istoimene hamburške cetvrti iza sebe ima turbulentnu povijest i zanimljivu sadašnjost.
 
"Na dokovima njemacke luke u Hamburgu, u cetvrti St. Pauli prepunoj šarenih neonskih reklama koje pozivaju na posjete seks-kina ili privatnih plesaca/ica..." Tako CNN uvodi citatelje svoje internetske stranice u pricu o "najcool" nogometnom klubu po vlastitom izboru.

U cetvrti St. Pauli, pojašnjava americka TV-postaja, nalazi se i Reeperbahn, "jedna od najzloglasnijih europskih cetvrti svijetlecih lampi, to je cetvrt gdje su Beatlesi svirali po klubovima...godinu-dvije prije nego što su postali svjetski najpoznatiji band".

A sada, dodaje CNN (naslov clanka: "Punk, prostitutke i St. Pauli"), na svakom kutku radnickog kvarta St. Paulija vide se "lubanje i kosti" - u svakom prozoru su izloženi rekviziti prvoligaškog kluba. FC St. Pauli cesto se opisuje kao "najljevicarskiji" tim Bundeslige, momcad koja je "kultna", baš kao što su "kultni" i navijaci kluba. Meðu njima ima i prosjaka i milijunaša, svi oni zajedno stoje i po kiši i po suncu na tribini Millerntor-stadiona i piju pivo pjevajuci i bodreci St. Pauli.

Simbol kluba (lubanja i kosti) u 80-im godinama je postao zaštitni znak Paulija. S vremenom je to postao i dio filozofije ovog jedinstvenog tima: "mi smo siromašni, mi smo protiv bogatih (klubova) poput FC Bayerna. Poput pirata, mi se borimo za siromašne protiv bogataša", prenosi CNN rijeci Svena Bruxa, šefa navijacke skupine. Za razliku od ostalih ligaša, St. Pauli nije (i vjeronatno nikada ni nece) prodati ime svog stadiona nekoj firmi - kao što to radi nrp. klasni "neprijatelj" iz susjedstva (HSV).

St. Pauli egzistira u sjeni drugog, puno veceg i bogatijeg kluba iz Hamburga: HSV-a. U gradu ima mjesta i za jedne i za druge. Pauli okuplja buntovnike, anarhiste, prostitutke, studente i pankere i ta mješavina stadionu daje poseban karakter, zakljucuje TV-postaja iz Atlante. CNN naglašava kako je St. Pauli oduvijek bio progresivan u borbi protiv rasizma i homofobije - znatno prije nego što su se drugi klubovi sjetili pozabaviti tim negativnim pojavama.

St. Pauli se brine i o izbjeglicama, o potlacenim, napacenim ljudima - i narodima koje svijet ne priznaje. Prije cetiri godine na stadionu Millerntor organizirano je Svjetsko prvenstvo nepriznatih nacija, na turniru su nastupile reprezentacije poput Tibeta. Koliko je Pauli drugaciji od ostalih pokazuje i nedavni prijateljski mec koji je klub odigrao protiv Kube - u znak solidarnosti s Fidelom Castrom.

No i St. Pauli, koliko god želio biti drugaciji, polako postaje dio establišmenta Bundeslige. Prije nekoliko sezona klub je bio pred gašenjem zbog visokih dugova. Zahvaljujuci originalnim akcijama koje su podržali i brojni fanovi i dosljednjoj politici tadašnjeg predsjednika kluba, Cornyja Littmanna, deficit je smanjen, poceo se renovirati dotrajali stadion, pronaðeni su sponzori - i Pauli je spašen.

Iz trece lige pankeri su se popeli u elitni razred njemackog nogometa. A odmah nakon toga spasitelj Littmann (jedini homoseksualac po vlastitom priznanju na celu nekog njemackog profi-kluba u povijesti) se povukao. Trener kluba je Holgar Stanislawski, on je kao nogometaš 200 puta nastupio za svoj sadašnji tim.

"St. Pauli je nacin života, mi ne postojimo da bi zaradili novac, mi samo volimo nogomet", pojašnjava navijac Daniel za CNN zbog cega je baš navijac ovog kluba i dodaje: "cak i ako na kraju iduce sezone opet ispadnemo u drugi ligu, to stvarno nema veze. Apsolutno nema veze!"

/dw-world.de/