Prošlo je tjedan dana otkako je Montpellier osigurao naslov prvaka Francuske, a još ni danas vjerojatno niti legendarni Rémi Gaillard ne može vjerovati da je klubu iz njegovog rodnog grada to pošlo za rukom.Tko bi na pocetku sezone mogao i pomisliti da ce Montpellier, klub sa tek 13. po visini proracunom u francuskom prvenstvu, mogao osvojiti naslov prvaka po prvi put u svojoj povijesti? Grad s juga Francuske je jedan od glavnih kulturnih i sveucilišnih centara ove države i u svojoj je povijesti proslavljao sportske uspjehe u rukometu i ragbiju, ali nikada ranije u nogometu. Momcad Renéa Girarda, koja se prije samo dvije godine vratila u prvu ligu, je prkosila svim okladama i završila sezonu ispred prebogatog Paris Saint-Germaina. Dok je u Engleskoj PSG-ov 'prethodnik' Manchester City osvojio Premier ligu, u Francuskoj se nitko osim navijaca kluba iz glavnog grada nece požaliti što je u njihovom prvenstvu to uspjelo klubu koji se oslanja na igrace iz vlastite omladinske škole i razuman, realno ostvariv proracun.

Vratimo nakratko kalendar u 2007. godinu: Montpellier je bio u rasulu i borio se protiv ispadanja u trecu francusku ligu. Danas su došli daleko, jako daleko, od jeseni ce biti u europskoj eliti, a pravo ogledalo njihovog uspjeha je i njihov najbolji napadac Olivier Giroud, momak koji je prije samo godinu dana igrao za francuskog drugoligaša Tours, dok je danas na meti brojnih bogatih europskih klubova i clan francuske reprezentacije za Europsko prvenstvo. U uspjesima Montpelliera nije nedostajalo pravih cuda u izuzetno zanimljivoj sezoni.

Ukoliko ste i vi jedan od onih ljubitelja nogometa koji uživaju u ovakvim pricama o uspjesima autsajdera, pobjedama 'malih' nad 'velikima', bogatih nad siromašnima, možda cete se nacekati da se takvo što u Francuskoj ponovi.

"Mislim da je naš trijumf prava infuzija francuskom nogometu. To pokazuje da svatko može pobijediti svakoga i da novac nije taj koji sve odlucuje." rekao je René Girard nakon pobjede protiv Auxerrea kojom je njegova momcad osigurala naslov prvaka. Ali, koliko se uistinu može tako? U vec bogati PSG katarski vlasnici su za sljedecu sezonu investirali dodatnih 200 milijuna eura, a spremni su još, ukoliko to bude potrebno. To se možda i ne cini tako velikim novcem u europskim okvirima, ali za francuski nogomet to je jednostavno ogromna kolicina novca.

Iako Ligue 1 možda više ne pruža najkvalitetniji nogomet, još uvijek je zabavna i neizvjesna. Za razliku od ostalih jacih europskih liga, u Francuskoj ne postoji 'Top 2' ili 'Top 4' kluba i posljednjih se godina sve do samog kraja za naslov prvaka borio veliki broj razlicitih klubova. Kao što je Girard rekao, ova sezona jeste pokazala da nije sve u novcu, ali za Paris Saint-Germain ona je bila samo pocetak, a za Montpellier vrhunac u povijesti kluba. Dolazi vrijeme kad ce razlike u financijskim mogucnostima kluba morati doci do izražaja, a te je razlike puno lakše ostvariti u francuskom nogometu nego u engleskom.

Klubovi u Premier ligi su se mogli natjecati s Manchester Cityem, jer i oni imaju status nekih od najbogatijih klubova na svijetu. Francuski klubovi nemaju takvu priliku i bit ce im sve teže i teže odgovarati izazovu koji pred njih postavlja Paris Saint-Germain. Teško je stoga ocekivati da ce se netko uspjeti kvalitetno suprotstaviti momcadi Carla Ancelottija i sljedece sezone i u sezonama koje slijede nakon toga.

Ovo novosteceno bogatstvo ce svakako dovesti neke sjajne igrace u Francusku, ali bit ce to tužan dan za francuski nogomet kad Oliviera Girouda i Younesa Belhandu u prašini iza sebe ostave strani placenici.

Stoga, pustimo francuske ljubitelje nogometa da uživaju barem do jeseni, a onda se nadajmo da naftaški novac nece tako lako uništiti zanimljivost i neizvjesnost jedne od najjacih europskih liga.