EuroNogomet, nogometni magazin

Cruyffova 'Baršunasta revolucija' nakon četiri godine počinje donositi rezultate Ajaxu

Priča nizozemskog giganta Ajaxa u posljednje četiri godine puna je kontradikcija. Klub je osvojio četiri uzastopna naslova prvaka Nizozemske, ali je svaki put rano ispao iz europskih natjecanja. Njihova omladinska škola svjetski je priznata odavno, ali još od ranih devedesetih i Patricka Kluiverta nije proizvela nijednog vrhunskog napadača. A, iako ih se smatra jednim od financijski najbolje potkovanih europskih klubova, jako se rijetko i teško odlučuju izdvojiti novac na dovođenje novih pojačanja.


Kako bi se razumjelo trenutno stanje kluba, ključno je prije svega razumjeti važnost njegove povijesti. Tijekom ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je Ajax osvojio tri naslova prvaka Europe, te kasnih osamdesetih i devedesetih, kad su osvojeni Kup Kupova, Kup UEFA i Liga prvaka, sve njihove momčadi su imale jednu zajedničku stvar: za temelj su imale igrače odgojene u vlastitoj školi i sve su igrale u tradicionalnoj formaciji ovog kluba, 4-3-3.

Za Ajax, povratak svojim korijenima se čini kao jedini način da se natječu s europskim gigantima, koje sada financiraju ruski oligarsi ili arapski šeici. A prvi korak u tom smjeru napravio je nitko drugi do najveći igrač ovog kluba, Johan Cruyff. Čovjek koji je postao sinonim za dres s brojem 14, koji je s ponosom godinama nosio i u klubu i u reprezentaciji, je konstantno kritizirao način na koji se Ajax odnosio prema svom naslijeđu. U svojoj tjednoj kolumni za amsterdamski list De Telegraaf, najveće nizozemske novine, Cruyff je često pisao o svojoj omiljenoj temi: neprimjerenom stanju omladinske škole kluba i nedostatku vještina kod igrača koji prelaze u prvu momčad.

U rujnu 2011. godine Cruyff je osjetio kako je Ajax dotaknuo dno, nakon što ih je Real Madrid s lakoćom pobijedio rezultatom 2:0. "Ovo više nije Ajax." napisao je. "Ovo je gore nego razdoblje prije dolaska Rinusa Michelsa 1965. godine. Trebalo bi sve počistiti i krenuti od nule."

Cruyff je posebne zamjerke imao na račun tadašnjeg trenera Martina Jola, koji je napustio tradicionalnu formaciju 4-3-3 i preferirao skupo plaćene zvijezde na zalasku karijere, koje su u klub dolazile zahvaljujući dobrim vezama svojih menažera, i tako blokirao razvoj talentiranih mladih igrača.

Ali, Cruyff je znao da su problemi i dublji nego sama omladinska škola. Njegovo rješenje je bilo uvesti poboljšane metode edukacije u omladinskoj školi i na ključne pozicije u klubu instalirati bivše igrače Ajaxa. Kopirao je model rada Barcelone i Bayerna.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Otkako je Cruyff inicirao svoju 'Baršunastu revoluciju', Ajax je ponovno počeo napredovati. U trening centru 'De Toekomst' (Budućnost) danas s mladim igračima redom rade bivši igrači kluba, dok su mjesta u upravljačkim strukturama zauzeli neki od najboljih donedavnih igrača - Marc Overmars, Edwin van der Sar, Wim Jonk i Frank de Boer.

Ipak, najveći dosadašnji napredak napravljen je izvan terena. Naravno, aktualni trener De Boer je napravio izvanredan posao osvojivši četiri uzastopna naslova prvaka, ali još je impresivnija financijska politika kluba. Prema utjecajnim financijskim analitičarima iz kompanije S&P Capital IQ, Ajax je najsolventniji veliki klub u Europi. Bez ikakvih dugova, klub je bio u mogućnosti potrošiti gotovo 100 milijuna eura koje je zaradio prodajom Luisa Suareza, Christiana Eriksena, Jana Vertonghena i Daleya Blinda onako kako je htio.

Ono što je najvažnije, klub sada ima politiku po kojoj ne želi trošiti novac na ogromne transfere. Dani kad se čekovna knjižica bez problema vadila kako bi se platilo po 16 milijuna eura na disfunkcionalne igrače poput Miralema Sulejmanija su prošlost. S obzirom na to, nije iznenađenje da se novac zarađen od prodaje igrača nije olako trošio kako bi se na brzinu smanjio rezultatski zaostatak za najvećim europskim potrošačima. U skladu s Cruyffovom filozofijom, novac će se investirati u omladinsku školu, koja je već dobila godišnju financijsku injekciju u iznosu od sedam milijuna eura. Hans Wijers, predsjednik nadzornog odbora, je otkrio kako će klub dobiti novi vrhunski trening centar, jer se De Toekomst - otvoren 1996. godine i smješten uz samu Amsterdam Arenu - trenutno renovira. Također je najavio kako bi Ajax od grada mogao otkupiti Arenu.

Dakle, omladinska škola ponovno postaje srce i duša Ajaxa. Ali, je li to dobro potrošen novac? Ne bi li Ajax ionako bio na vrhu u slaboj i inferiornoj nizozemskoj ligi? A što je s rezultatima u Europi, koji znače da Ajax ne može preživjeti ni grupnu fazu Lige prvaka, nakon čega slijedi i rano ispadanje iz Europa lige? Je li 'Baršunasta revolucija' vrijedila truda?

"Često čujem to pitanje. Mislim da je to pomalo čudno pitanje. Puno je promjena napravljeno i naš cilj je pripremiti što je više moguće mladih igrača za prvu momčad. S obzirom na igrače koje je omladinska škola već dala, rekao bih da su konture novog Ajaxa vidljive. Zbog toga se još više koncentriramo na mlade." kaže bivši nizozemski reprezentativac, danas voditelj omladinske škole, Wim Jonk.

Unatoč proboju igrača poput Joela Veltmana, Anwara El Ghazija i Ricarda Kishne, Jonk od nekih drugih igrača očekuje još više: "Posebno u dobnim skupinama do 12 i do 16 godina. Oni su ti koji bi trebali u budućnosti preći u prvu momčad. Ali, bila bi utopija misliti kako se prva momčad može izgraditi samo od igrača iz vlastite škole. Uvijek će trebati kupiti određeni broj igrača."

Jonk dva puta tjedno telefonski razgovara s Cruyyfom, koji ima određeni utjecaj i na same treninge: "Sada više sati tjedno treniramo i prioritet je koncentrirati se na ono što pojedini igrač treba. U trenažni proces smo uključili i trenere iz drugih sportova, poput džuda, atletike ili triatlona. Treneri iz individualnih sportova, koji surađuju s našim bivšim igračima. Također povremeno rade s momčadima koje vode drugi treneri. Ideja je da oni ocjenjuju druge momčadi, a ne svoje. To nam daje drugačiji uvid i može biti vrlo interesantno."


Cruyff je nedavno izjavio kako ima još prostora za napredak, da se igrači i dalje mogu razvijati filozofski, mentalno i tehnički. Brisanjem pogrešaka koje rade u mlađim godinama, brzina će se povećati i igra će biti atraktivnija. On smatra kako će Ajax imati koristi od igrača koji će uskoro iz omladinske škole preći u prvu momčad. Ali, hoće li doći dan kad će momčad Ajaxa, sastavljena uglavnom od domaćih igrača, ponovno biti uspješna u Europi? Neće li takve igrače u svoje redove namamiti bogati premierligaški klubovi, kao što je to bio slučaj u prošlosti?

"Mi moramo svojim igračima dati dojam da u Ajaxu dobivaju najbolju moguću edukaciju na svijetu. Da nema potrebe rano trčati za novcem. Trebamo ih učiniti svjesnima da su na pravom mjestu kad se radi o proboju u prvu momčad. Međutim, to nije uvijek lako. Primjećujem da su neki igrači nestrpljivi. Posebno kad se netko u njihovim godinama ranije probije do vrha. Postoji opasnost da odu zavađeni s klubom. Za nas je ključno komunicirati s njima na pravi način, umirivati ih, jer bi to inače moglo utjecati na njihove igre. Postoji osobni plan rada za svakog igrača koji bi ga trebao odvesti do prve momčadi. Ako se oni drže tog plana, onda imaju dobru priliku. Brojni su primjeri pokazali kako rani odlasci ne završe dobro." kaže Jonk.

Četiri godine nakon 'Baršunaste revolucije' Ajax još uvijek nadoknađuje izgubljeno vrijeme. A iako bi igre prve momčadi u Europi mogle biti bolje, rezultati juniora u natjecanju NextGen Series i UEFA-inoj Ligi prvaka za mlade pokazuju kako se Ajax može nositi s najboljima. Stoga će se Ajax držati Cruyffovog plana, unatoč činjenici da nekoliko bivših igrača, poput Pieta Keizera i Tsheua La Linga smatra kako bi klub trebao trošiti više novca na pojačanja.

"Kad se radi o novcu, mi se ne možemo natjecati s najbogatijim klubovima. Međutim, zahvaljujući određenom načinu igre, možemo. Lijepo je pobijediti Barcelonu, kao što smo to napravili prošle sezone, ali moramo to činiti češće. Ponavljati to protiv vrhunskih momčadi je ključ uspjeha, to je jedini način za doći na vrh. Međutim, nekad to ovisi i o dobrom ždrijebu."

"Plasman u četvrtfinale ili polufinale Europa lige bi trebao biti moguć u ne tako dalekoj budućnosti. Mi so svjesni napretka koji još trebamo ostvariti, ali tu su i drugi faktori. Na primjer - pogledajte prošlu sezonu. Da Mario Balotelli nije nagrađen jeftinim penalom u posljednjim sekundama, onda bi Ajax, a ne Milan, preživio grupnu fazu Lige prvaka. A oni koji nas kritiziraju zbog toga što ne napredujemo u Europi bi tada prvi rekli kako smo podigli Ajax na razinu više. Nekad razlika između pobjede i poraza nije tako velika." zaključio je Jonk.
Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN