{mosimage}Upišete li u internet pretraživac pojam "new Maradona" dobit cete ni manje ni više nego 39 500 rezultata, i to samo na engleskom jeziku, dok bi ih na španjolskom bio vjerojatno barem dvostruko više. Juan Roman Riquelme, Pablo Aimar, Lionel Messi, Diego Latorre, Carlos Marinelli... samo su neka u nizu imena kojima su novinari pridodavali epitet Novi Maradona.

Neki od njih su ostvarili zavidnu karijeru, neki su nestali prije nego što su se u pojavili na velikoj sceni, a od nekih se tek ocekuje da opravdaju epitet koji nose. Jedan od njih je svakako napadac madridskog Atletica Sergio Aguero, momak koji je u Argentini poznat kao "Božji zet", s obzirom da je u vezi sa Maradoninom kcerkom Gianninom.

Aguero je vec jednom zasjeo na Maradoninu poziciju, kada je srušio njegov rekord kao najmlaði igrac koji je zaigrao u argentinskoj ligi, kada je sa 15 godina i 35 dana 2003. godine obukao dres Independientea. Kao i Maradona, i Aguero je odrastao u siromašnom dijelu Buenos Airesa, odakle mu je u sjecanju ostalo izbjegavanje metaka. Aguero je jedan od samo dvojice igraca u povijesti koji su dva puta osvajali sa svojom reprezentacijom naslov svjetskog prvaka do 20 godina, 2005. i 2007., kada je osvojio i nagrade za najboljeg igraca i strijelca završnog turnira.

Sve je to svakako lijepo, ali Argenitinci još uvijek nakon Maradone cekaju igraca koji ce ih odvesti do naslova svjetskog prvaka. Posljednjih godina, cak je i kvalifikacija na to natjecanje znala doci u pitanje.

"Nismo imali puno srece posljednjih godina. Porteban nam je samo taj završni korak. Sa sjajnim igracima kakve imamo, imamo puno razloga nadati se da možemo do trofeja 2010. godine." rekao je nedavno Aguero u jednom intervjuu.

S obzirom da se kvalifikacije za svjetsko prvenstvo nastavljaju tek u ožujku sljedece godine, Aguero se sada može u potpunosti koncentrirati na klupske obveze. Sezona je pocela dobro, nakon što je u debiju u utakmici protiv PSV-a postigao dva gola, no posljednjih je tjedana bilo puno problema. Pogoðena brojnim ozljedama, momcad Atletica je malo posrnula, a Aguero je morao cijelo vrijeme igrati unatoc problemima sa ozljedom gležnja.

Aguero tvrdi kako ne osjeca pritisak velikih ocekivanja, te kaže kako cvrsto stoji s obje noge na zemlji. "Nogomet je za mene više zabava nego posao i sve mi je to jako prirodno. Za mene je jednako važno igrati na ulici sa prijateljima kao i u finalu svjetskog prvenstva. Vode me iste emocije, bez obzira na to kakav je ulog." kaže Aguero.

Za sada se sasvim dobro nosi sa svojim brzim usponom. Nakon debija kao 15-godišnjak, sa 16 godina se ustalio u momcadi Independientea. Uskoro je stigao interes europskih klubova, a Atletico je bio najbrži. Krajem svibnja 2006. godine, nekoliko dana prije njegovog 18. roðendana, Atletico je Independienteu platio odštetu od gotovo 20 milijuna eura. Do tada je za argentinski klub odigrao 53 službene utakmice i postigao 23 gola, ukljucujuci i spektakularan gol protiv najveceg rivala Racinga, koji je podsjetio na poznati Maradonin gol protiv Engleske 1986., kada je prošao nekoliko igraca krenuvši sa svoje polovine.

Nije bilo iznenaðenje, s obzirom da se radilo o jako mladom igracu, da mu je trebalo malo duže vrijeme da se navikne na nogomet u Španjolskoj. Priznao je kako ga je iznenadila sva pozornost javnosti koju je dobivao: "Prije nego što sam i odigrao svoju prvu utakmicu, cim sam sletio na aerodrom, cekali su me navijaci i novinari sa svih strana. Trebalo nam je 15 minuta da se probijemo do automobila."

Probleme mu je u pocetku stvarao i režim prehrane. Argentinci su navikli jesti govedinu, a nutricionist madridskog kluba je primjetio kako bi 'Aguero najradije stalno jeo govedinu, a ne bi pio vodu'. "Bilo mi je malo teško u pocetku, ali morao sam odrasti puno brže nego vecina ljudi moje dobi. Ali, naucio sam se prilagoditi." rekao je Aguero.

Partner u napadu bio mu je u pocetku Fernando Torres. Mladi Španjolac je na sebe privlacio gotovo svu pozornost javnosti, ali i protivnickih igraca, a Aguero o bivšem suigracu govori u superlativima, iako priznaje da to partnerstvo nije teklo glatko. Torres je nakon toga preselio u Liverpool, a za partnera mu je stigao još jedan Južnoamerikanac, Diego Forlan.

Aguero, sada 19-godišnjak i vec jednakopravan partner, prosperirao je takvim razvojem dogaðaja. Prošle je sezone Aguero postigao 20 golova, a u izboru z anajboljeg igraca Španjolske je bio drugoplasirani iza Raula.

Sve ovo vodi do neizbježnog pitanja - može li ga Atletico zadržati? Manchester City je samo posljednji u nizu klubova koji su se dovodili u vezu sa njim. Aguero trenutno ima ugovor do 2012. godine, a u nekoliko je navrata ponovio kako nema ništa protiv ostanka u španjolskom klubu.

"Sve govori kako bih mogao ostati ovdje dugo i ja sam sretan zbog toga. Ovdje se osjecam ugodno i sretno, a više od toga je teško tražiti, zar ne?" Aguerov je odgovor na pitanje o mogucem transferu.