16-godišnji krilni napadac Athletic Bilbaoa Iker Muniain ušao je jucer u povijest španjolskog nogometa postavši najmlaði strijelac u jednoj utakmici španjolske prve lige. Muniain, koji ce u prosincu napuniti 17 godina, je postigao izjednacujuci gol u 77. minuti utakmice protiv Valladolida, koja je završila rezultatom 2:2.

Iker Muniain je i najmlaði igrac koji je ikada zaigrao za Athletic Bilbao. Sa samo 169 cm visine, Muniain staturom, ali i nacinom igre neodoljivo podsjeca na Lionela Messija, a može igrati na oba krila, kao i na poziciji napadaca. Izuzetno je brz i okretan, spretan u kontroli lopte, a cinjenica da podjednako dobro igra sa obje noge doprinosi da na terenu djeluje starije i iskusnije nego što doista jeste.

Njegova zrelost posebno se ocitava u nacinu na koji ispunjava svoje takticke zadatke, sudjelujuci konstantno u defanzivnim zadacima. Ono što mu još uvijek nedostaje jeste fizicka snaga, a kada dodatno ojaca bit ce mu doista teško oduzeti loptu.

Naravno, s obzirom na visinu, igra glavom nije mu jaca strana, ali sve potrebne osobine da postane vrhunski nogometaš su tu. Najvažnije, cini se kako ima osobnost potrebnu da stigne do vrha, jer pokazuje veliku posvecenost i koncentraciju u igri u oba pravca, ne strahuje ni od cvrstih kontakata, a glad za loptom koja mu se u pojedinim trenucima ocrtava u ocima podsjeca na onu kod Waynea Rooneya.

Muniain je na meti mnogih velikih europskih klubova još otkako je bio dijete. Liverpool, Barcelona i Real Madrid ga prate još od 12. godine. No, Muniain je odlucio ostati u omladinskoj školi Athletica i cekati svoju priliku na nastup u prvoj momcadi. Nije požurio prihvatiti ponudu nekog od bogatijih klubova, jer je smatrao kako ce lakše napredovati u sredini u kojoj se osjeca kao kod kuce.

Ove je sezone dobio pravu priliku u prvoj momcadi. Za Atheltic je debitirao u utakmici kvalfikacija za Europa ligu protiv Young Boysa i tako postao najmlaði igrac koji je ikada obukao dres Athletica u službenoj utakmici, a sedam dana kasnije u Švicarskoj je postao i najmlaði strijelac u klupskoj povijesti. Nastavio je rušiti rekorde postavši najmlaði igrac kluba koji je zaigrao u ligaškoj utakmici, a dva tjedna kasnije ponovno je zabio gol u utakmici Europa lige protiv Austrie.

Baskijski klub ce u buducnosti sasvim sigurno imati problema da Muniaina zadrži u svojim redovima. Njegov trenutni ugovor vrijedi do 2012. godine, a odštetna klauzula raste sa svakom odigranom utakmicom u prvenstvu.