Dopisnici službene UEFA-ine stranice odabrali su i ove godine pedeset mladih igrača čije vrijeme tek dolazi i koji bi se već do kraja ove sezone mogli probiti na veliku scenu, a neki od njih su to već i napravili zaigravši u nekima od najvećih europskih klubova i u europskim klupskim natjecanjima.

Unatoč ogromnim iznosima novca koje se vrte u današnjem nogometu kroz skupe transfere i visoke plaće igrača, svi su svjetski nogometaši imali skromne početke, kao produkti različitih nogometnih akademija svojih klubova širom svih kontinenata i zemalja.

Južnoameričko prvenstvo mladih reprezentacija 2015. godine (Sudamericano U20) počinje ovog tjedna u Urugvaju, nudeći priliku da vidimo u akciji neke nove mlade južnoameričke talente. Igrači poput Neymara, Alexisa Sancheza i Lionela Messija, su svoje zemlje u prethodnim godinama predstavljali na ovom natjecanju, a veliki broj mladih talenata sada želi krenuti njihovim stopama.

Nogometaš minhenskog Bayerna Alphonso Davies predvodi listu CIES nogometnog instituta koja prikazuje vrijednost igrača rođenih 2000. godine ili kasnije u klubovima pet najjačih europskih liga. Njegova je tržišna vrijednost trenutno na 180 milijuna eura, čime je nadmašio Jadona Sancha iz dortmundske Borussije (125 milijuna eura) i Ansua Fatija iz Barcelone, čija je vrijednost 123 milijuna eura.

"Bježao sam iz škole kako bih igrao nogomet." prisjeća se danas dvadesetogodišnji kolumbijski napadač Carlos Rivas, koji je kao trinaestogodišnjak prekinuo školovanje kako bi se u potpunosti posvetio nogometnoj karijeri.

Sedamnaestogodišnji vezni nogometaš belgijskog prvaka Anderlechta, Youri Tielemans, jedan je od najcjenjenijih mladih igrača u Europi, a prema riječima nekih njegovih starijih kolega, svojom igrom najviše podsjeća na Franka Lamparda.

Priče o trijumfu unatoč suprotnim predviđanjima nisu nikakva novost u nogometu, ali ima nešto posebno u priči devetnaestogodišnjeg Urugvajca Matiasa Dutoura o njegovoj borbi protiv nedaća što je uistinu inspirativno i jedinstveno.

Njemačka je škola nogometa posljednjih godina iznjedrila veliki broj sjajnih mladih vratara, a među onima koji će zasigurno obilježiti godine koje dolaze je dvadesetjednogodišnji vratar Mainza Loris Karius.

Ljeto 2014. godine ostat će upisano zlatnim slovima u povijest njemačkog nogometa, budući da je nacionalna reprezentacija osvojila naslov svjetskog prvaka, da bi tri tjedna kasnije U-19 reprezentacija osvojila naslov prvaka Europe.