Predsjednik Slovenskog nogometnog saveza (NZS) Aleksander Čeferin izabran je za novoga predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) na izvanrednom kongresu koji se održava u Ateni.


Čeferin je na izborima uvjerljivo pobijedio jedinog protukandidata Nizozemca Michaela van Praaga 42:13 u glasovanju zastupnika.

Na dužnosti predsjednika UEFA-e Čeferin će zamijeniti Francuza Michela Platinija koji je u svibnju morao odstupiti nakon što ga je Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kaznila s četiri godine zabrane rada u nogometu.

Oba kandidata su u svojim nastupnim govorima obećali pomoći manjim zemljama i ligama koje su suočene sa sve izraženijom podjelom na mali broj bogatih klubova iz velikih zemalja i svih ostalih. Posebno su se osvrnuli na moguću reorganizaciju Lige prvaka najavivši borbu protiv osnivanja moguće Super lige kojom prijete najbogatiji klubovi, no 48-godišnji Čeferin je u tom pogledu očito bio vjerodostojniji.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Velika je čast biti izabran, ali istovremeno to je i velika odgovornost. Moja mala Slovenija je vrlo ponosno zbog ovoga, a nadam se da ćete jednoga dana i vi biti ponosni, rekao je Čeferin.

Po zvanju odvjetnik, Čeferin se odlučio angažirati u nogometnom svijetu 2011. kada je u veljači izabran za predsjednika NZS-a, a pod njegovim vodstvom NZS je postigao veliki organizacijski iskorak. Tako je izgrađen nogometni centar vrijedan 8.5 milijuna eura, a sjedište saveza je prebačeno iz Ljubljane u Brdo pri Kranju.

/HRT/