Dragan Skočić, izbornik reprezentacije Irana, rođen je u Rijeci. Kao nogometašu, njegova igračka karijera trajala je od 1987. do 2004. godine, a vrhunac je imao kao član tadašnjeg španjolskog drugoligaša Las Palmasa.


Nakon odlaska u igračku mirovinu 2004. godine, Skočić je započeo trenersku karijeru, tijekom koje je vodio osam klubova, od čega četiri u iranskoj Pro ligi. Ipak, najveći uspjeh je ostvario kao trener Rijeke 2006. godine, kad je momčad čiji je dres kao igrač nosio ukupno pet sezona odveo do osvajanja kupa. Nakon kratkih epizoda u Sloveniji, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji, vratio se na još jednu sezonu na klupu Rijeke, a onda je ušao na iransku nogometnu scenu.

U svojoj prvoj sezoni u iranskoj Pro ligi je odveo klub Malavan do sedmog mjesta, što je najbolji rezultat tog kluba do tada. Te sezone je ligu osvojio Fooland FC, na čiju je klupu preselio Skočić. Nakon jedne godine u klubu SNA FC, Skočić je dobio posao izbornika iranske reprezentacije. Od 6. veljače 2020., Skočić je vodio reprezentaciju Irana do impresivnog niza od 15 pobjeda, jednog remija i jednog poraza u sedamnaest utakmica, uz učinak od 88%, 13 pobjeda u prvih 14 utakmica. Kroz cijele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. Iran je bio na vrhu svoje skupine i bio je prva reprezentacija iz Azije koja je izborila nastup u Kataru.

U razgovoru za iransku državnu novinsku agenciju, Skočić je najavio predstojeći dvoboj grupe B na Svjetskom prvenstvu između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, bez teško izbježnih političkih referenci.

Skočić i američki izbornik Gregg Berhalter imaju sličnu filozofiju kad je riječ o ovoj utakmici i koncentrirani su isključivo na igru.

"Za nas je to samo nogometna utakmica. Imamo puno poštovanja prema Iranu, smatramo da je to dobra momčad i sada samo pokušavamo pronaći način kako ćemo ih pobijediti." rekao je američki izbornik Berhalter.

Kao trener više klubova i sada reprezentacije, Skočić je dobro upoznao Iran, posebno njegove sjajne hotele i rezorte koji nude sjajna iskustva. Iranska vlada je nedavno najavila kako neće naplaćivati vize turistima koji putuju na Svjetsko prvenstvo u Kataru ili se vraćaju s njega, ali kontroverze vezane uz ovu zemlju i nogomet i dalje su prisutne. 29. ožujka ove godine tisuće iranskih žena kupile su ulaznice za utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, no po dolasku na stadion zabranjen im je ulaz i snage sigurnosti su ih rastjerale suzavcem. Taj incident je bio primjer neravnopravnosti spolova, zbog koje je FIFA ponovno uputila izraze negodovanja iranskoj vladi.

Skočić je u potpunosti koncentriran na svoj posao, ali bi volio i poslati ljepšu sliku o državi koja ga je na sjajan način prihvatila: "Iran je nešto drugačiji nego što ljudi misle. Svi pričaju o politici, ali ja nikad i nigdje nisam doživio gostoprimstvo kakvo sam doživio u Iranu."

S obzirom na to da se Svjetsko prvenstvo ove godine igra nedaleko od iranskih granica, i iranska reprezentacija i njezin izbornik postali su zanimljivi široj javnosti, a on kaže: "Mnogi su me potcjenjivali i nisu me poštovali, ali ja sam jako sretan jer sam se dokazao."