Nasilja na nogometnim utakmicama u Njemačkoj će biti sve više, strahuje sindikat policije. Dalja eskalacija može dovesti i do tragičnih posljedica. Prijestupi će se umnožiti, klubovi će se povući i neće gotovo ništa raditi protiv navijača spremnih na nasilje, rekao je predsjednik sindikata Michael Mertens za dnevnik Kölner Stadt-Anzeiger.


"Ako se uskoro nešto ne promijeni, moglo bi biti i mrtvih." upozorio je Mertens.

Posljednji izgredi koje su izazvali nasilni njemački navijači dogodili su se na utakmici UEFA Lige konferencija između Kölna i Nice, i na utakmici Lige prvaka između frankfurtskog Eintrachta i Olimpiquea iz Marseillea. Tada je bilo puno ozlijeđenih.

Poslije ukidanja pandemijske zabrane igranja utakmica uz prisustvo publike, rekao je Mertens, javila se potreba da se "nadoknadi propušteno divljanje." "Tako je bilo i krajem prošle sezone, tako se nastavlja i u novoj," dodao je Mertens.

Od klubova je zatražio da nasilnicima doživotno zabrane ulazak na stadion. "Klubovi treba i sami da se zainteresiraju da nogomet ostane obiteljski događaj." rekao je šef sindikata.

Stručnjak za navijačku scenu Michael Gabriel nedavno je zaključio da postoji porast spremnosti na nasilje. "Vjerujemo da to među ultrasima ima još veći značaj, veću težinu." rekao je za Deutchlandfunk Gabriel.

Gabriel je ocijenio da je čista sreća da na dvije spomenute utakmice u Francuskoj "nije bilo mrtvih."


/dpa/