Klubovi engleske Premier lige dominiraju Ligom prvaka. U njima igraju najskuplji igraci svijeta. Ali popularni engleski nogometni casopis "Fourfourtwo" navodi deset razloga zašto je Bundesliga bolja od svih u Europi.
 
Zašto je Bundesliga zakon i zašto treba biti ljubomoran na Nijemce? Postoji najmanje deset razloga, smatra navedeni casopis:

1. Popunjenost stadiona

Na prosjecnom stadionu u Njemackoj je oko 92% raspoloživih mjesta rasprodana. Minhenski Bayern ima popunjenost od cak 100%.

2. Poštene cijene karata

Prosjecna cijena ulaznice se krece oko 22 eura, dok Englezi prosjecno izdvajaju po 43 eura, a Španjolci 40. Skoro pa duplo više od Nijemaca!

3. Blizina s navijacima

Igraci Bundeslige ne bježe od kontakta s navijacima, nekada ga i sami traže.

4. Uzbudljivo i nepredvidivo prvenstvo

Proteklih dvanaest godina na sam vrh Bundeslige se penjalo šest razlicitih klubova. Nitko nije racunao da ce prošlo prvenstvo odnijeti Felix Magath i njegovi „vukovi“ iz Wolfsburga.

5. Medijska pokrivenost

U Njemackoj se na pay-TV-u prenosi svih 612 utakmica prve i druge Bundeslige, dok engleski Sky prenosi samo 138 susreta uživo.

6. Pivo za vrijeme utakmice

Njemacko pivo je definitivno jedna od najvecih prednosti Bundeslige.

7. Najviše navijaca

Meðu 20 europskih klubova s najvecim prosjekom navijaca se nalazi cak devet njemackih klubova. Jedan od njih je i Borussia iz Dortmunda.
 
8. Sigurnost

Kontrola je stroža pa je broj incidenata na stadionima relativno zanemariv.

9. Odlicna atmosfera na stadionima

Navijaci svako malo smišljaju posebne koreografije kako bi još jace slavili svoje miljenike.

10. Napetost do zadnjeg kola

U 46 godina Bundeslige je odluka o prvaku cak 23 puta "pala" u zadnjem kolu - kao primjerice 2007. kada je Stuttgart u posljednjih 90 minuta sezone postao prvak Njemacke.


(FourFourTwo/DW-World)