31-godišnji Fabian Boll je defenzivni vezni igrac St. Paulija i jedan je od najneobicnijih "likova" nogometne Bundeslige. Boll naime u Hamburgu radi i kao policijski inspektor, što mu je i glavno zanimanje.

Fabian Boll se brine za red - i na zelenom travnjaku, ali i na ulicama njemacke metropole Hamburga. Defenzivni veznjak St. Paulija je jedini profesionalni igrac u Njemackoj, koji se uz nogometni bavi i nekim "normalnim" poslom. Gotovo svaki dan Fabian Boll po nekoliko sati radi u hamburškoj policiji kao glavni inspektor.

Tjedno obnašajuci dužnost u policiji prikupi 20-tak radnih sati. Mjesecno u policiji zaradi 1.300 eura netto. U dresu St. Paulija (službeno mu je nogomet sporedna djelatnost) Boll zaradi i desetak puta više.

Bollov normalni radni dan je isplaniran u minutu. Ujutro u 9:30 na programu je nogometni trening. Iza podneva odlazi u policiju gdje radi cetiri sata. Najviše se bavi rješavanjem težih kriminalnih delikata: tjelesnim ozljedama, podmetanjem vatre, kraðama i slicno. Ukoliko St. Pauli i u popodnevnim satima zakaže trening, onda Fabian Boll svoje šefove mora zamoliti da mu smjenu prebace na neki drugi dan.


Najveci problem je koordinacija smjena

U protekloj (drugoligaškoj) sezoni Boll je cesto morao moliti da mu u policiji zamjene smjene, kako bi za svoj St. Pauli mogao nastupati petkom i ponedjeljkom uvecer, kad su obicno na programu utakmice druge Bundeslige. "Ubuduce nece biti problema, jer cemo veliku vecinu utakmica u prvoj ligi igrati subotom popodne", izjavio je Boll za tabloid "Bild-Zeitung".

Policijski posao je obiteljska tradicija. I njegov otac i djed radili su kao cuvari reda i mira.

U prvoligaškim vodama najviše se raduje "obracunima" s najvecim zvijezdama lige - i najboljim klubovima poput Bayerna, Schalkea, Borussije iz Dortmunda, te naravno velikom gradskom derbiju protiv Petricevog HSV-a.

U drugoligaškoj sezoni 2009./2010. Boll je za kultni klub iz hamburške cetvrti St. Pauli nastupio 26 puta, postigao je jedan gol i jedan je od najpopularnijih igraca meðu fanovima i klupskim šefovima. "Bolla bi zapravo morali klonirati", kaže sportski menadžer St. Paulija Helmut Schulte. U aktualnom kadru ima najduži staž u St. Pauliju, klubu za koji igra bez prestanka od 2002.


Atmosferske smetnje u braku

Boll trenutno ne proživljava samo najljepše trenutke sportske karijere. I u privatnom životu mu cvjetaju ruže. Nedavno se oženio, a suprugu je, baš kao i vecina "normalnih" ljudi, upoznao na poslu. U policiji, a ne na stadionu. Ipak, tu i tamo i u obitelji Boll ima glasnih svaða.

U posljednje vrijeme je atmosfera malo i narušena, priznaje Fabian Boll. Naime, St. Pauli je u ljetnom prijelaznom roku "oteo" Schalkeu 04 cak dva igraca (Asamoah i Zambrano). A Bollova supruga je strastvena navijacica "kraljevsko plavih" iz Gelsenkirchena.

"Okrivila nas je da kupovinom nogometaša želimo namjerno oslabiti Schalke", žali se policijski inspektor iz St. Paulija.

/DW-World/