Ozljede su sastavni dio svakog sporta, a nogomet kao iznimno fizički zahtjevan i kontaktni sport je tu u samom vrhu. Većina nogometaša radi slične pokrete za vrijeme utakmica, pa je i opterećenje i rizik za teže ozljede kod većine na istim dijelovima tijela, zbog čega postoji i nekoliko klasičnih nogometnih ozljeda.


Činjenica da znamo s kakvim se ozljedama najčešće susreću nogometaši pomaže nam i da ih izbjegnemo, jer se pravilnim zagrijavanjem, istezanjem i ojačavanjem strateški raspoređenih mišića većina ovih ozljeda može spriječiti ili se barem mogu umanjiti posljedice ako do ozljede već mora doći.

Ovdje smo izdvojili pet najčešćih težih ozljeda kod nogometaša, uz neizostavno uganuće gležnja, odnosno istegnuće ligamenata u ovom dijelu stopala, koje ipak, osim u iznimnim slučajevima, možemo nazvati laganijim nesrećama na radu.


Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Prednji križni ligament je jedan od četiri ligamenta koji održavaju koljeno stabilnim. Ako ga previše zaokrenete može se ozlijediti. To je česta ozljeda kod nogometaša i obično se događa prilikom klizećih startova ili kad brzo mijenjate smjer prilikom trčanja. U ovisnosti o težini ozljede, ovakva vas ozljeda može izbaciti s terena na razdoblje i do godine dana.

Simptomi

Ako ozlijedite prednji križni ligament, vjerojatno ćete osjetiti bol, oteklinu i nestabilnost koljena. U trenutku ozlijeđivanja možete čuti i određeni zvuk krckanja ili pucanja u koljenu.

Tretman

Kod nekih slučajeva ozljeda se može tretirati fizikalnom terapijom, ali ako se radi o težoj ozljedi onda je neophodna operacija rekonstrukcije ligamenata koja obično uključuje uzimanje dijela tetive (iz koljena ili butnog mišića) kako bi se zamijenio oštećeni ligament.

Prevencija

Radite na jačanju svojih mišića na nogama, posebno butnih mišića, kvadricepsa i ostalih mišića oko koljena. Dobro se zagrijte prije igre i nosite odgovarajuću obuću koja daje potporu vašim stopalima i gležnjevima.


Puknuće meniskusa

Meniskusi su dvije hrskavice u obliku slova C koje štite koljeno tijekom napora. Sportaš će najčešće doživjeti ozljedu meniskusa kad primi udarac u vanjski dio koljena ili u nekoj kombinaciji nezgodnih pokreta koljenom i naglih promjena smjera kretanja.

Simptomi

Znakovi puknuća meniskusa su natjecanje i ukočenost koljena, ali kad se radi o težim ozljedama koljeno može postati u djelomično nepokretno, tako da ne možete ispraviti nogu do kraja. Magnetska rezonancija može pokazati točnu sliku ozljede tako da fizioterapeut može odrediti njezinu težinu.

Tretman

Ako imate manje puknuće, moguće je da ćete osjetiti laganije bolove i nateklinu u razdoblju od dva do tri tjedna. Tijekom tog razdoblja najbolje je stavljati led na koljeno i učvrstiti ga zavojima za bandažiranje kako bi se smanjila nateklina. Kad se radi o težim puknućima, otkinuti komadići meniskusa se mogu kretati unutar zgloba povećavajući tako rizik od nepokretnosti koljena. Operacija nije uvijek neophodna, ali vaš liječnik će vas savjetovati u tom slučaju. Kod nogometaša nakon puknuća meniskusa pauza obično traje između šest i osam tjedana, ali sve ovisi o težini ozljede. Ako morate na operaciju, pauza bi mogla potrajati i do dvanaest mjeseci.

Prevencije

Radite na ojačavanju mišića na nogama, jer oni pomažu u stabiliziranju koljena, smanjujući tako rizik od ozljede.

Puknuće ahilove tetive

Puknuće ahilove tetiva je zapravo kidanje tkiva koje spaja mišić lista noge i kost na peti. Može doći do parcijalnog ili potpunog puknuća tetive.

Simptomi

Ako ste doživjeli potpuno puknuće ahilove tetive, čut ćete zvuk pucanja, koji ponekad može biti jako glasan. Također osjetite iznenadan, oštar bol u peti ili listu. Puknuće obično uzrokuje nezgodan doskok na stopalo.

Tretman

Još jednom pucanje i krckanje znači dugo razdoblje izvan terena. Nogometašima za povratak na teren nakon ovakve ozljede obično treba najmanje tri do četiri mjeseca, duže ako je ozljeda teža. Kod manje ozbiljnih ozljeda liječnik vam može odrediti nošenje longetne ili zaštitne cipele u razdoblju od šest do osam tjedana, nakon čega slijedi fizioterapija. Ako je ozljeda teža, moguće je da je neophodna operacija prilikom koje se tetiva zašiva.

Prevencija

Zagrijavajte se, ljudi, za svoje dobro. Rizik od ozljede ahilove tetive se može značajno umanjiti pravilnim zagrijavanjem prije punih napora, ali i nakon njih.


Istegnuće ili puknuće mišića zadnje lože

Mišić zadnje lože se proteže stražnjim dijelom butnog dijela važe noge, od kuka do koljena i može postati osjetljiv na ozljede kad je premoren. Tijekom nogometne utakmice mišići zadnje lože se mogu nasilno istezati preko svojih limita, što može rezultirati njegovim puknućem.

Simptomi i tretman

Ozljede zadnje lože mogu se stupnjevati od jedan (manje istegnuće) do tri (potpuno puknuće). Manje istegnuće vas ne bi trebalo na duže razdoblje odvojiti od terena, ali kad je u pitanju treći stupanj... pa, recimo samo da pauza neće biti kratka. Ako ste doživjeli istegnuće prvog stupnja možete primijetiti da vam je mišić osjetljiv i malo natečen, ali trebali biste se moći kretati i obavljati uobičajene aktivnosti. Ako imate istegnuće drugog stupnja, vjerojatno će biti bolnije. Možete primijetiti modrice i nateklinu oštećenog područja i izgubiti dio snage mišića. Ozljeda trećeg stupnja je obično vrlo bolna i pojavljuje se velika nateklina i modrica. Možete osjetiti osjećaj puckanja u trenutku ozljede, a moguće je i da se pojavi kvrga na jednom od krajeva mišića. Nogometaši koji dožove puknuće trećeg stupnja su izvan terena obično par mjeseci.

Prevencija

Prije izlaska na nogometni teren pravilno zagrijte mišiće.


Bolovi u donjem dijelu leđa

U usporedbi s drugim, uglavnom užasnim, ozljedama s ove liste, bolovi u donjem dijelu leđa se mogu činiti manje ozbiljnima, ali to je i dalje nešto za što biste trebali dati svoj maksimum da to izbjegnete. Većina sportaša će u jednom dijelu karijere osjetiti manje bolove u donjem dijelu leđa, a dok igrate nogomet tijekom brzih, iznenadnih pokreta veliki pritisak se stavlja na donji dio leđa.

Simptomi i tretman

Ako vas leđa bole za vrijeme igranja nogometa, izađite na klupu i odmorite se. Ako vam to ne predstavlja neugodnost, istegnite leđa nekoliko puta i ostanite u pokretu. Ako bol ne prestaje, obratite se liječniku.

Prevencija

Kao i u prethodnim slučajevima, najbolja prevencija je kvalitetno zagrijavanje, a kad niste na terenu, radite na ojačavanju leđnih mišića i popravljanju stabilnosti jezgre tijela. To će pomoći stabilnosti kičme.