Nogometni trening

Kao i svaki drugi kontaktni sport, i nogomet sa sobom nosi određeni rizik od ozljeda, koji se može umanjiti pravilnom pripremom, kvalitetnim treningom, korištenjem odgovarajuće opreme i zdravim životnim navikama.

Dobra tjelesna pripremljenost ključna je za dobro nošenje sa svim naporima koji jednog nogometaša očekuju tijekom nogometne utakmice. Za kvalitetan trening, nužni su i kvalitetni uvjeti, poput dobro održavanih terena, kvalitetne opreme za trening, kao i svi ostali popratni sadržaji, poput teretana, prostorija za oporavak i rehabilitaciju i tome slično.

Lopte za nogomet možda se ne čine kao ključni faktor u prevenciji ozljeda, ali je kvalitetan odabir izuzetno značajan. Budući da se s loptama na treninzima radi praktički svakodnevno, a utakmica se igra jednom ili dva puta tjedno, od velikog je značaja i da lopte budu kvalitetne i što sličnije onima s kojima se odigravaju utakmice, jer značajne promjene u teksturi, tvrdoći i masi lopte mogu dovesti do problema.

Svakodnevni treninzi na nogometnom terenu i u teretani osigurat će da tijelo nogometaša bude spremno i za najveće napore tijekom utakmica. Od jednako velikog značaja je i zagrijavanje pred početak utakmice ili pred ulazak u igru. Kad obučete marker i krenete na zagrijevanje, nemojte to shvatiti olako, nego pokušajte svoje tijelo pripremiti upravo za one pokrete koje ćete činiti nakon ulaska u igru.

Za utakmice i treninge se pripremite na najbolji mogući način. Odaberite pravu opremu, koja će vam omogućiti da se na terenu osjećate ugodno i da se možete u potpunosti koncentrirati na igru. To se prije svega odnosi na pravi izbor kopački, koje moraju savršeno odgovarati vašoj nozi, ali i vrsti i stanju terena na kojemu se utakmica ili trening održava.

Dobre prehrambene navike i kvalitetan odmor nakon napora jedan su od ključnih faktora u prevenciji ozljeda. Zdrava i dobro izbalansirana ishrana omogućit će vašem tijelu dovoljne količine energije za vrijeme treninga i utakmica, a posebnu pozornost treba obratiti i na ono što u tijelo unosite nakon njih, kada treba što prije nadoknaditi izgubljene količine energije i tečnosti.

S druge strane, dobar odmor nakon napora će vam omogućiti da spremno dočekate obveze koje slijede i riješite se akumuliranog umora nakon treninga i utakmica. Ne treba zaboraviti niti na kvalitetan i dovoljno dug san.

Naravno, niti sve navedeno ne može nas u potpunosti spasiti od povremenih ozljeda. Nogomet je jednostavno takav sport i to treba prihvatiti kao sastavni dio igre. Od velikog je značaja provesti pravu rehabilitaciju nakon svake ozljede, sanirati je što prije, ali ne vraćati se najvećim naporima prije nego što vaše tijelo za to bude u potpunosti spremno, jer je poznato kako je obnovljena ozljeda često neugodnija i duže traje od one prvobitno zadobivene.