{mosimage}Rekordna potrošnja engleskih premierligaša, prije svih Manchester Citya i Tottenhama, u ovom prijelaznom roku, ne mogu prikriti utjecaj svjetske financijske krize na tržište igraca. Premierligaši su ovog puta potrošili oko 180 milijuna eura, 6% više nego u sijecnju 2008., a polovina tog iznosa otpada na City i Tottenham. U drugim ligama tržište igraca je bilo puno mirnije, a sve ostale velike europske lige zajedno potrošile su manje novca od premierligaša samih.

"Europsko tržište u cjelini je bilo neobicno mirno, a najviše aktivnosti u Engleskoj se odnosi na posudbe ili kratkorocne ugovore." rekao je Simon Chadwick, profesor strategije i marketinga u sportu na sveucilištu Coventry.

U Italiji je potrošnja u odnosu na prošlu godinu pala za 43%, na otprilike 29 milijuna eura, prema procjenama medija. Ipak, treba uzeti u obzir da se u mnogim slucajevima iznosi odšteta u Italiji smatraju tajnima i ne objavljuju javno.

Njemacki klubovi su potrošili nešto malo više od 16 milijuna eura na 42 transfera. Hamburg je zaradio oko 15 milijuna eura samo od prodaje Nigela De Jonga Manchester Cityu, ali samo mali dio tog novca je potrošio na nova pojacanja.

Real Madrid je jedini španjolski klub koji je trošio veliki novac, najviše na Klaas-Jan Huntelaara iz Ajaxa i Lassanu Diarru iz Portsmoutha, oko 40 milijuna eura zajedno.

Trenutno najbogatiji klub na svijetu, Manchester CIty, postavio je novi rekord potrošnje po jednom klubu u sijecanjskom prijelaznom roku, objavili su iz konzultantske kuce Deloitte. City je potrošio oko 50 milijuna eura na nove igrace, a taj bi iznos bio puno veci da su uspjeli u nastojanju da u svoje redove dovedu Kaku.

S obzirom na strahove oko toga koliko ce varirati prihodi od ulazniza, televizijskih prava i sponzora u sljedecim godinama, klubovi se sve cešce odlucuju na dovoðenje igraca na posudbu, s obzirom da to ne predstavlja dugorocne financijske obveze.

Iako je potrošnja novca donekle smanjena, ne nazire se smanjenje razlike izmeðu najbogatijig europskih klubova i onih manje bogatih, što je UEFA postavila kao jednu od svojih glavnih tema kojoj ce se posvetiti ove godine. Nekoliko je predsjednika najvecih europskih klubova, ukljucujuci predsjednika Europske udruge klubova Karl-Heinz Rummeniggea, predložilo uvoðenje ogranicenja iznosa novca koji klubovi mogu trošiti na transfere i place igraca i to je jedna od tema o kojoj ce se ove godine sigurno puno raspravljati.

Meðutim, Giovanni Palazzi, predsjednik tvrtke za istraživanje poslovanja sportskih klubova StageUp kaže: "Ogranicenje na place i transfere možda ne bi na najbolji nacin funkcioniralo u Europi, s obzirom na to da klubovi imaju razlicite modele financiranja."