Bivši portugalski reprezentativac Luis Figo počeo je svoju kampanju u utrci za predsjednika FIFA-e pomalo jeftinim i, čini se potpuno promašenim, pokušajem privlačenja glasova izvaneuropskih nogometnih federacija, najavivši kako bi u slučaju da preuzme funkciju predsjednika svjetske nogometne asocijacije predložio povećanje broja sudionika svjetskih prvenstava na čak 48.


Jasno je kako Figo na ovaj način pokušava privući glasove neeuropskih federacija, budući da bi on taj broj popunio reprezentacijama s afričkog i azijskog kontinenta.

"Vjerujem da trebamo razmisliti o prijedlogu proširenja broja sudionika Svjetskog prvenstva na 40 ili čak 48 momčadi. Obje te opcije su izvedive uz dodatnih tri ili četiri dana trajanja turnira. Ako do tog proširenja dođe, mislim da dodatna mjesta trebaju popuniti neeuropske nacije." rekao je FIgo predstavljajući svoj program na Wembleyu.

Figo će u utrku za predsjednika FIFA-e krenuti protiv Michaela van Praaga, Princea Alija Bin Al-Husseina i aktualnog predsjednika Seppa Blattera, koji će prema svemu sudeći ponovno imati lagan posao i zadržati svoju poziciju bez većih problema. Figo je otišao i korak dalje, obećavši kako će polovinu od 2,5 milijarde dolara prihoda koje godišnje ostvaruje FIFA usmjeriti izravno u nacionalne saveze.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


"FIFA pripada svojim članicama i prirodno je da se prihodi i uštede FIFA-e distribuiraju izravno njima. Moj bi prijedlog značio da će se između osam i deset milijuna dolara distribuirati svakoj od članica FIFA-e tijekom četverogodišnjeg razdoblja." dodao je Figo.

Bivša zvijezda Reala i Barcelone je istaknula još nekoliko ključnih točaka svoje kampanje, uključujući potporu već uvedenoj tehnologiji na gol crti, te potrebi za debatom o daljnjem uvođenju tehnologije u igru. Figo je izrazio želju za izbjegavanjem takozvane trostruke kazne, odnosno situacije kad igrač dobije crveni karton zbog skrivljenog jedanaesterca, a onda zbog crvenog kartona i suspenziju.

Bivši veznjak je i zagovornik privremenih isključenja zbog nesportskog ponašanja prema sucima i ponovne povratka pravila o zaleđu u vrijeme kad bi igrač bio u zaleđu neovisno o tome je li ili nije utjecao na igru.