Wayne Rooney

Jedna od legendi engleske Premijer lige i njen zvanično treći najbolji strijelac u povijesti, Wayne Rooney, je dobro poznat i po svojoj strasti za kockom. Već su legendarne njegove partije gdje je znao za noć da dobije ili izgubi stotine tisuća funti.

Uspon Wayna Rooneya u nogometu

Po njegovim riječima, sa kockanjem je počeo kao vrlo mlad. U tom periodu je brzo došao do velikog novca i dosade se riješavao klađenjem online. Popularnost online kazina je trenutačno na vrhuncu, čemu svjedoči i velika konkurencija među njima. Listu najboljih kazina u Češkoj Republici možete naći na https://casinoonline-cz.com/ i među njima izabrati onaj koji najviše odgovara vašem stilu kockanja. Kazina sa liste vam pružaju mogućnosti najbolje zarade među europskim kazinima.

Što se karijere Wayna Rooneya tiče, on je napredovao meteorskom brzinom. Kao praktično tinejdžera je njegov talenat prepoznao slavni Sir Alex Ferguson i doveo ga u svoj Manchester United. Popularni Wazza se brzo izborio za mjesto u startnoj postavi i započeo svoj teror nad Unitedovim protivnicima u Premier ligi.

Za Crvene Vragove je odigrao ukupno 393 utakmice i postigao 183 gola. Ako na to dodamo i brojku od 53 pogotka na 120 mečeva za nacionalni tim Engleske, jasno vam je o kakvoj se nogometnoj veličini ovdje priča. Ne smijemo zaboraviti ni legendarne makazice protiv gradskog rivala, Manchester Cityja, koje mnogi proglašavaju najboljim golom u povijesti Premiershipa.

Početak Rooneyeve zainteresiranosti za kazina

Još dok je započinjao svoju karijeru u Evertonu, Wayne Rooney je zarađivao ogroman novac. Potpisivanjem profesionalnog ugovora sa Karamelama iz Liverpula, Rooney je postao najbolje plaćeni tinejdžer u povijesti.

Kasniji ugovori koje je potpisivao u Manchesteru tijekom svoje 14-godišnje karijere na Old Trafordu su ga svrstale među najbolje plaćene sportaše svijeta. U jednom trenutku je bio i najplaćeniji nogometaš Premiershipa.

Velika količina novca kojom je bio okružen od mladih dana bitno je utjecala da Rooney u kazinima potraži dodatni podsticaj. U pauzama napornih treninga i iscrpljujućih utakmica uplaćivao je oklade putem svojeg mobitela. Po sopstvenom priznanju, volio je online kazina jer nije bilo ograničenja na uloge, te je mogao sam da bira na koji način se kockati.


Wayne Rooney

Izvor: Flickr

Kontroverze i kritike

Tijekom godina, Rooney je bio česta meta napada medija zbog svoje ljubavi prema kockanju. Često su ga tabloidi optuživali da gubi velike svote novca, a 2006. je čak i objavljeno da zelenašima duguje preko 700 tisuća funti koje je izgubio kladeći se na konjske utrke, iako je to ostalo u domenu špekulacija.

Kritike se tu nisu zaustavile. Rooney je navukao gnjev javnosti nakon što je snimljen u kazinu neposredno nakon što je nacionalni tim Engleske izgubio od Francuske. Iako je bio u pitanju prijateljski meč, sportska javnost mu je to žestoko zamjerila.

Ipak, najveća kontraverza koja je okruživala Wayna Rooneya tijekom njegove karijere je činjenica da je on bio zaštitno lice Engleske reprezentacije i idol milijunima tinejdžera. Zbog njegove ljubavi prema kockanju, javnost se pribojavala da time daje loš primjer svima onima koji ga podržavaju i satima čekaju u redu za njegov autogram.

To je dovelo i do polemika oko sponzorskih ugovora između kladionica i nogometnih klubova i njihove umiješanosti u nogomet općenito. Vođene su javne rasprave, optuživale se obje strane, da bi se na kraju zaključilo da je to partnerstvo, uz određena ograničenja, dobro i za jedne i za druge. Bilo je potrebno samo pojačati kontrolu nad igračima i pomoći im glede kontrole, čime se danas bave psiholozi. Mnogi su zaposleni pri asocijacijama profesionalnih nogometaša, dok su čak i neki klubovi odlučili da igračima pruže ovakvu vrstu pomoći.

Balansiranje između nogometa i kocke

Na početku je Rooney polagao oklade samo online, jer je vodio računa da ne bude uhvaćen. Također, tijekom ranih godina u Unitedu je vladala željezna disciplina, pa nije htio da riskira da ga Alex Ferguson uhvati u provodu.

Online klađenje je vrlo zgodno, jer možete da se kockate gdje god se u datom trenutku nalazili, što je Rooney koristio i dok su igrači Manchestera išli na gostovanja, pa čekali u hotelima ili prijevozu. Posljednjih godina je popularnost online klađenja značajno porasla, jer su sigurnosni protokoli koji štite igrače unaprijeđeni, te su sada osobni podaci kladilaca potpuno zaštićeni.

Međutim, Rooney je vremenom prešao i na klađenje u kazinima, gdje je ulagao velike svote novca. Nešto što je u početku bilo razonoda i odmor od napora izazvanog tempom europskih natjecanja i Premier lige se pretvorilo u opterećenje.

 

Wayne Rooney

Izvor: Flickr

 

U svom glasovitom dokumentarcu, „Rooney“, objavljenom 2020. Wayne je priznao da su gubici bili direktno vezani sa lošim nastupima na terenu. Novac koji je gubio izazivao je gnjev u njemu, koji je kasnije usmjeravao protiv članova obitelji, a posljedično se odražavao i na slabija izdanja u dresu Manchestera. Tek kada je odlučio da potraži profesionalnu pomoć i vrati se rekreativnom kockanju, stvari su došle na svoje mjesto. Rooney je ponovno bio onaj stari koji daje posljednju kap znoja na nogometnim mečevima i donosi pobjede.

Osvrt na Rooneyevu karijeru u nogometu i njegovu strast za kazinima

Wayne Rooney danas radi kao trener u američkom DC Unitedu, u klubu u kojem je proveo i dio svoje igračke karijere. U već pomenutom dokumentarcu još kaže da je svjestan da je njegova strast za kazinima bila pretjerana. Zbog toga je danas spreman da otvoreno razgovara o tome i da pruži pomoć svakom kolegi koji ga upita za savjet.

Dugogodišnje iskustvo igranja za Everton, Manchester United, DC United i Derby County, kao i menadžerski staž koji traje tek tri godine čine Rooneya jednim od ikona Premier lige. Također, on je osoba koja je prošla mnogo toga u svom životu i vrijedi poslušati što ima da kaže o nogometu, ali i o kockanju, jer su to dvije stvari o kojima ima mnogo iskustva.