Miroslav Klose je prvi puta zaigrao za njemačku nogometnu vrstu 2002 na SP u Japanu i Južnoj Koreji. Odmah u prvom nastupu zabio je „tricu“ Saudijskoj Arabiji koju je Elf razvalio s 8:0! Potom Miro zabija Irskoj i Kamerunu.

Njemačka je bez njegovih pogodaka u nastavku došla do same završnice gdje su izgubili od Ronalda i njegove družine s 2:0. Zanimljivost tog Kloseovog prvijenca na završnoj smotri svjetskog nogometa jeste kako je svih pet zabio glavom što do sada nije uspjelo niti jednom drugom igraču. Ronaldo je osvojio „srebrenu kopačku“

Četiri godine iza toga u Njemačkoj bila suvelika očekiavanja nacije. Pritisak je bio prevelik i Elf osvaja broncu a Klose ponovno zabija petardu. Bio je prvi strijelac SP-a. Uz Peruanca Cubillasa jedini je na dva SP-a zabio po 5 zgoditaka. U polufinalu su ih zaustavili Italijani a za treće mjesto su tukli Portugal.

U JAR-u prije 4 godine Miro je u skupini bio manje uspješan (zabioje samojednom Australiji) a protiv Srbije je „pocrvenio“ tako da je preskočio jedan susret. Ostatak od 4 je dao protiv Engleske u 1/8 i Argentini je dao 2 u 1/4 završnici. Njemci su zaustavljeni od Furije u ½ a tukli su Urugvaj za 3 mjesto.

Miroslav Klose je svaki puta bio na udaru njemačke javnosti pred velika natjecanja. Ovaj Poljak po roditeljima je rođen kao Miroslav Marian Klose 9. lipnja 1978. godine od oca Josefa (koji je bio navalni nogometaš Odre iz Opoela te Auxerra u vremenu kad je Guy Roux bio na kormilu kluba kojeg je uveo u prvu francusku ligu) i majke Barbare Jež poznate poljske reprezentativke u rukometu.

Bračni par Klose seli 1986. u Zapadnu Njemačku i pronalazi utočište. Sin Miro se u to vrijeme školovao za stolara, a za profesionalni put se odlučuje tek s 19. Poput jednog drugog čuvenog drvodjelca također osporavan od javnosti, ali nezamjenjiv. To je dokazao i sinoć kad se izjenačio s Ronaldom po broju pogodataka. Naime zabio je u susretu Njemačka Gana po skupinama na SP u Brazilu. To je 15-sti. Sada je samo nebo ispred njega.

Njegov prvi klub je bio SG Blaubach-Diedelklopf u kojem kao devetogodišnjak trenira. Tu ostaje punih 10 godina a sljedeće odredište mu je bila druga momčad Bad Hamburg, a potom i prva gdje je igrao istvoremeno i u petoj i u trećoj njemačkoj ligi.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Veliki korak naprijed se dogodio prelaskom u Kaiserslautern gdje započinje u drugoj momčadi i upisuje dva nastupa za prvu momčad u Bundesligi. 2001 je ključna jer prelazi u konačno u prvi sastav i tad njegov put ide uzlaznom putanjom strelovito. Te godine biva pozvan u reprezentaciju.

Nakon 3 godine potpisuje za Werder . Tu mjenja brazilca Ailtona i prvu godinu se prilagođava. Drugu sezonu doživljava procvat i zabija 25 puta postajući tako prvi strijelac i upisuje 14 dodavanja. Naredne godine upisuje se 13 puta na listu strijelaca s 16 dodavanja.

Onda prelazi u Bayern s kojim osvaja dvostruku krunu. Zatim dolazi rimski Lazio gdje u Seria A zabija 35 puta a prošle godine osvaja Kup.

Klose je otac dvoje blizanaca koje ima svojom suprugom Sylviom koja mu rađa dva sina Luana i Noaha. U njihovom domu se i danas priča poljski jezik.

Jurgen Low unatoč Kloseu nesklonoj javnosti omogućio je zajedno s Kevinom Vollandom iz Hoffenheima nastup kao dvojici istinskih napadača u momčadi Elfa.

Mada Miroslav uskoro puni 36 godina on je prvo rješenje u vrhu napada njemačkog izbornika. Pod utjecajem Guardiole Low je pokušavao igrati bez klasične špice ali stvari se i tu mjenjaju jer Klose je ipak potreban. Klose s svojih 184 cm ima sjajan osjećaj za skok igru. Iza Olivera Bierhoffa nitijedan napadač nije imao takvu igru glavom. Ukupno je Klose 68 zabijao za reprezentaciju. Prvi puta u vatru ga je ubacio Rudi Voller 24. Ožujka 2001.

Zanimljivo je za ovog nogometaša reći kako nikad nije niti pio niti pušio. Ove godine je imao tegobe s ozljedama stopala i ramena. Ipak Low nije dvojio između njega i Maria Gomeza. Bitno je za potpuniju sliku o Miri Kloseu reći i statistički podatak kako je pored 267 službenih pogodaka ovaj čovjek imao 147 dodavanja. Tu treba nadodati i čuveno igranje rukom kad je zabio protiv Napolija 27. rujna 2012. Sudac je pokazao na centar a Miro Klose nije okolišao. Odmah je priznao kako je loptu dirao rukom nakon čega je zgoditak poništen. Navijači Lazija su gledali u nevjerici ipak su ga nakoncu dana slavili kao junaka.

Ako mu poće na nogom zavući još samo jedan jedini put do kraja ove svjetske smotre u Brazilu loptu iza crte protivničkih vrata začepit će usta svim zlim glasovima koji su ga pratili na sva 4 završna mundijala koliko puta je sudjelovao kao nogometaš. Za to će imati mogućnost ako mu izbornik ukaže povjerenje već u sljedećem izlučnom susretu Njemačke izabrane vrste protiv „Jenkija“ koje vodi legendarni Njemac Jurgen Klinsman 26. Lipnja u Recife-u.

 

Autor: Dalibor Zovko