Dominik Livaković

U nogometu je uvijek teško uspoređivati igrače iz različitih razdoblja, čak i onda kada su igrali na istim pozicijama, zbog promjena u brzini igre, taktici, formacijama, razini profesionalnosti, itd. Ipak, ovom prilikom ćemo pokušati izdvojiti pet najboljih hrvatskih vratara svih vremena, a oslonit ćemo se na njihove sportske rezultate na međunarodnom planu.

Paulo Bruno Exeqiuel Dybala je rođen 15. studenog 1993. godine u Argentini, ali njegovi su korijeni poljski, budući da je njegova obitelj zbog Drugog svjetskog rata preselila u Argentinu.

Dvadesetdvogodišnji francuski reprezentativac Kylian Mbappe je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka zabio tri gola Barceloni na Nou Campu i tako još jednom skrenuo na sebe pozornost cijelog svijeta i pokazao kako je jedan od najboljih nogometaša današnjice. Ovo je njegova priča, ispričana njegovim riječima....

Kažu da slika vrijedi tisuću riječi. To nije uvijek istina. 29. svibnja, nakon što smo pobijedili Manchester City u finalu Lige prvaka, netko je napravio moju sliku koja vrijedi puno više - možda i cijele knjige, barem meni. Podigao sam trofej, vrištao iz čiste sreće, sa suigračima koji slave iza mene. Ta slika je pokazala jako puno stvari.

Gianluigi Buffon se jednom našalio kako bi mogao igrati nogomet do svoje 65. godine. Danas je napunio 43, a europska nogometna federacija UEFA je objavila poduži tekst u kojemu je svojim čitateljima predstavila neke poznate i nepoznate detalje iz njegove bogate karijere...

Mladi nogometaš minhenskog Bayerna Alphonso Davies je za The Players Tribune napisao svoju životnu priču, od rođenja u izbjegličkom kampu u Gani, do preseljenja u Kanadu i nogometnih početaka u lokalnim klubovima u Edmontonu, do vrha klupskog nogometnog svijeta u Bayernu, s kojim je već osvojio sve što se moglo osvojiti....

Jedne večeri 2012. godine osamnaestogodišnji Škot je na Twitteru napisao "život u ovim godinama je smeće bez novca #trebamposao." To je u tom trenutku izgledalo sasvim normalno, kao kad je u pitanju i bilo koji tinejdžer koji potječe iz radničke obitelji.

U travnju prošle godine, kad je pandemija korona virusa zaustavila kompletan život u Ujedinjenom Kraljevstvu, ministar zdravstva Matt Hanckock je iskoristio televizijski intervju kako bi prozvao premierligaške igrače, sugerirajući kako bi se trebali odreći dijela svojih primanja i odigrati svoju ulogu u borbi protiv posljedica pandemije.

Bio je to i pokušaj da se skrene oštrica kritika javnosti s načina na koji se vlada borila protiv pandemije i kako bi se prst uperio na skupinu ljudi koju široka javnost često vidi kao preplaćenu. Ali, Hanckock je malo toga znao o naporima jednog premierligaškog igrača, koji je već podržavao najranjivije skupine društva, a uskoro će svojim radom inspirirati i cijelu naciju.

Jordan Henderson je možda dugi niz godina bio potcijenjen od strane nogometne javnosti, ali danas to zasigurno više nije - osvajač nagrade za nogometaša godine u izboru novinara i među prvima u izboru igrača, posljednje je dvije sezone bio kapetan momčadi koja je osvojila naslove prvaka Europe i Engleske.