13. veljače 1911. godine u praškoj pivnici 'U Flekù' na inicijativu četvorice splitskih studenata, Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića, a uz pomoc Vladimira Šore i profesora Josipa Baraća, koji je klubu i nadjenuo ime, osnovan je nogometni klub Hajduk.

Njega vole samo njegovi navijaci. Ostalima nije ni simpatican. Naprotiv, mrze ga, i to najviše zahvaljujuci baš onima koji ga vole. Jedan od najcuvenijih nogometnih slogana "No One Likes Us We Don't Care" dovoljno govori u prilog tome. Pogaðate, rijec je o Millwallu, klubu iz južnog Londona.

Jedan od najpoznatijih svjetskih gradskih nogometnih derbija je onaj izmeðu Intera i Milana. Meðutim, pocetkom 20. stoljeca nije se dalo naslutiti da ce grad Milano narednih desetljeca postati poprište ovog rivalstva, s obzirom da je u gradu postojao samo klub pod nazivom "Milan Cricket and Football Club" (današnji AC Milan). Ali 9. ožujka 1908. skupina pobunjenika iz gore spomenutog kluba osnovala je "Football Club Internazionale Milano". Ime kluba odražavalo je želju osnivaca da u klubu budu prihvaceni strani nogometaši ravnopravno sa Talijanima. U skladu s tim, prvi kapetan Intera bio je Švicarac Hernst Manktl. Za klupske boje odabrane su zlatna, crna i plava, a te boje i danas su zaštitni znak ovog kluba.

Nastanak kluba

Jedan od najuspješnijih južnoamerickih klubova, Boca Juniors osnovan je 3. travnja 1905. godine, kada su se pet mladica koji su živjeli u naselju La Boca (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana i braca Juan i Teodoro Farenga) sastali na trgu Solis sa namjerom da osnuju nogometni klub. Tako je ova skupina mladih talijanskih useljenika ispisala prve stranice bogate povijesti najpopularnijeg argentinskog nogometnog kluba, a da nisu ni slutili u što ce se njihova avantura pretvoriti.

Od prvih koraka do slavnog švedskog trojca

Milan Foot-Ball and Cricket Club službeno je osnovan 16. prosinca 1899. godine, no ime Milan prvi put se u javnosti pojavilo dva dana kasnije u clanku poznatog talijanskog magazina Gazzetta dello Sport. Klub je imao svoje prvo sjedište u ulici Via Berchet u Milanu, a prvi predsjednik Alfred Ormonde Edwards uclanio je klub u Nogometni savez Italihe u sijecnju 1900. godine. U prvoj svojoj službenoj sezoni momcad je odigrala samo jednu utakmicu protiv Torina, a unatoc tome što su i u toj utakmici poraženi, dobili su svoj prvi trofej - kralj Umberto I. dodijelio im je "Kraljevu medalju".

1900. - 2000.

Stoljece uspjeha

Prvih sto godina Bayernove povijesti i uspješne price pocinju i završavaju sa imenom Franz. Zanimljiva je slucajnost da se voða jedanaest "pobunjenika", koji su se u noci 27. veljace 1900. sastali u restoranu Gisela kako bi se razdvojili od kluba MTV 1879. i osnovali FC Bayern, zvao Franz (Franz John), jednako kao i legendarni Kaiser (Franz Beckenbauer), koji je u ulozi predsjednika uveo klub u novi milenij.

Uvod

U kasnim 1800-tim Joan Gamper i jos deset entuzijasta igrali su nepoznati sport nazvan "foot-ball". Kad je Gamper krenuo osnovati Barcelona Football Club, 29. studenoga 1899., tesko je mogao zamisliti dogadjaje koji ce uslijediti!

Tijekom nekih od, za Kataloniju, najtezih godina, zastava je predstavljala nade naroda za slobodom, a danas je ta ista zastava simbolicna veza koja nastavlja predstavljati vezu izmedju jednog posebnog kluba i njegovih navijaca.

Poceci u 19. stoljecu

Legenda kaze kako je jednog dana prije vise od stoljeca, tocnije 1. studenog 1897., grupa mladica u dobi od 14 do 17 godina iz srednje skole D'Azeglio iz Torina, sjedeci na neuglednoj klupi u ulici naziva Corso Re Umberto, odlucila osnovati sportski klub sa ciljem da se bave nogometom. Ista legenda kaze da je klub nazvan "Juventus" manje-vise slucajno, te da je ime odmah prihvaceno kao nacin zivota.

Od osnivanja do prvog svjetskog rata

Arsenal Football Club stigao je na svijet kada je skupina radnika tvornice Woolwich Arsenal Armament odlucila osnovati nogometnu momcad krajem 1886. godine. Klub je najprije igrao pod imenom Dial Square. Prva utakmica bila je pobjeda protiv Eastern Wanderersa, 11. prosinca 1886. godine. Ubrzo nakon toga usvojeno je novo ime - Royal Arsenal, a momcad je nastavila igrati prijateljske utakmice i lokalne kupove sljedecih nekoliko godina.